Новак Ђоковић освојио Ролан Гарос и постао најбољи тенисер свих времена

ГС
Foto: Танјуг

ПАРИЗ - Ђоковић је у Паризу резултатом 3:0 савладао норвешког тенисера Каспера Руда (7:6, 6:4, 7:5) и тако исписао тениску историју, освојивши турнир у Паризу по трећи пут у каријери.

Он је фантастичном игром против Руда дошао до 23. гренд слем трофеја што ниједан тенисер прије њега није урадио. 

Ђоковић је побједом у Паризу постао први играч који је играо седам и више финала сваког гренд слема, а ово му је укупно 34. финале гренд слема по чему се изједначио са Крис Еверт. 

Овом побједом статистички је  Ђоковић постао најбољи играч тениса свих времена ( ГОАТ ). То више нико никада не може да оспори. 

Агресивно је Каспер Руд отворио меч. Свој сервис на старту добио је „нулом“, а потом направио три брејк лопте на сервис Србина и након тога дошао до брејка. 

Невјероватно звучи податак да је Новак Ђоковић у свега три гема направио десет неизнуђених грешака наспрам једне ривала.

Смогао је снаге Ноле да четврти гем добије нулом, али није то поколебало ривала који је и даље чувао стечени брејк. Тако је било све до седмог гема када је упркос несхватљивим грешкама на обе стране Ђоковић дошао до брејк лопте, прве у мечу и након дуге размјене анулирао је брејк ривала.

 

Покушао је Руд да у десетом гему дође до новог брејка, повео је 30:0 након неколико сјајних поена, али је још једном искуство преовладало и Ђоковићу донијело изједначење 5:5.

Побједника је дао тај-брејк. Новак је до финала на турниру одиграо 5 тај-брејкова против четири различита играча и у њима није направио ниједну неизнуђену грешку. Исти тренд наставио је и данас, те је након сат и 22 минута игре повео са 1:0 у сетовима.

Занимљиво је да је Ђоковић од последњих 25 поена добио 20 наспрам пет ривала. Те, никога не изненађује да је успио направи брејк, који је у наредном гему потврдио за вођство 3:0. До краја је рутински Ђоковић сачувао брејк и увећао предност на 2:0 у сетовима.

У трећем сету који је почео након два и по часа игре обојица су играли на нивоу као да је меч тек почео. Доста снажних удараца на обе стране, али и јаких ритерна одушевљавала су публику. Норвежанин и Србин су љубоморно чували своје сервисе.

Чекао је Новак Ђоковић прави тренутак да направи брејк. Учинио је то у 11. гему, и то на какав начин. 

Имао је три везане брејк лопте, искористо је прву. Колико је био импресиван најбоље осликава податак да је и Килијан Мбапе одлучио да тапше Србину који је у наредном завршио меч и на тај начин исписао тениску историју.

 

Оно што је он урадио вјероватно дуго неће бити виђено у тенису. Али ни у индивидуалним спортовима или свим спортовима уопште. Најбоље од свега је да он још није рекао последњу ријеч, то је најфасцинантније од свега да се и са 36 година он пита за све трофеје.

Дизањем „Купа мускетара“ Ђоковић се вратио  и на прво мјесто на планети, које му је по многима неправедно одузето јер му није рачунато 2.000 бодова за освајање Вимблдона.

Не само да ће се вратити на врх, него има отворен пут да и годину заврши на првом мјесту. 

Наиме, може само да увећа баланс на Вимблдону, мастерсу у Синсинатију и УС Опену. 

То је 5.000 поена које би максимално могао да освоји, што би га много, много удаљило од свих осталих пратиоца на листи.

Уједно би тако стигао и до 400. недеље на врху АТП листе, већ сада нико није владао 387 у историји тениса, па је ово пробијање магичне границе, што је заиста невиђено.

 

Српски тенисер је урадио све што је могао кроз историју и више од тога. Циљ је на почетку каријере био да се пробије рекорд Пита Сампраса од 14 гренд слем титула, а сада је отворено циљао на 30. Толико титула предвиђали су бројни стручњаци српском асу на крају каријере, додуше многи од њих су га и отписивали након раног пораза у Бањалуци и отказивања Мадрида.

Све је то било промишљено, плански, о томе свједочи и Новаков одговор на питање: Да ли си и даље самоувјерен пред почетак Отвореног првенства Француске?

„Да“, поручио је само Ђоковић и показао да је и те како био спреман да подигне нови гренд слем трофеј.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана