На данашњи дан почело писање историје: 17 година од прве титуле Новака Ђоковића

ГС
На данашњи дан почело писање историје: 17 година од прве титуле Новака Ђоковића

Новак Ђоковић никада неће заборавити 23. јул - најбољи тенисер свих времена и гренд слем рекордер тог датума 2006. године, освојио је своју прву АТП титулу у каријери, пошто је био бољи од Николаса Масуа у финалу Амерсфорта са 2:1

Ђоковић је био рангиран као 36. тенисер свијета, док је на турниру у Холандији био постављен тек за четвртог носиоца, али је успио да савлада Чилеанца, иначе олимпијског шампиона из Атине.

Ђоковић је у Амерсфорту узео титулу без изгубљеног сета, а онда је кренуло писање историје.

Тог врелог јулског дана у холандском Амерсфорту одабрани гледаоци могли су да виде будућег броја један. У то вријеме доминације Роџера Федерера вјероватно нису ни слутили какав тенисер игра пред њиховим очима.

- Када је Новак на кољенима прославио трофеј мало ко је претпостављао какав ће метеорски успон услиједити у наредном периоду – навели су на официјелном сајту “АТП Тура” за који је говорио и Новаков тадашњи противник у финалу који је само двије године прије тога постао олимпијски шампион.

Сви су се жалили осим Нолета

- Температуре су биле између 35 и 40 степени, најтоплије издање нашег турнира у историји, тако да су сви играчи кукали и жалили се. Сви осим Ђоковића, он је увијек шетао комплексом са великим осмијехом, сурови услови као да нису утицали на њега. Био је веома отворен, понашао се нормално и са великим задовољством учествовао је у 'дјечјем дану' на турниру. Нису му много прилазили јер је за холандске медије он још био прилично непознат. Чак су ме и питали зашто сам одабрао њега, али у томе је била шарм турнира – довести будућег шампиона. Платили смо му неки новац да се појави, али у поређењу са врхунским играчима, то није ни вриједно спомена – причао је тадашњи директор турнира Ханс Фелијус.

Ђоковић је на путу до титуле није изгубио ни сет, а савладао је Пашанског, Зиба, Жискела, Гиљерма Корију и Масуа.

- Супротставио ми се као да смо потпуно равноправни ривали. На мечу је био видљив његов спектакуларни потенцијал. Помислио сам тада да ће сигурно бити међу пет најбољих тенисера на АТП листи. Имао је све, игру и побједнички менталитет - рекао је Масу.

Послије скоро три сата борбе Новак је коначно освојио своју титулу. Три године након што је ушао у “професионалне воде”, свјежи 19-годишњак је могао да подигне свој први пехар, а занимљиво је да је добио и “сребрни ајпод”(!).

- Каква је ово била недеља за мене. Заувек ћу се сећати овог турнира - рекао је тада овај младић.

Ђоковић је досад укупно освојио 94 титуле, од тога 23 гренд слем.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана