Лајовић: Некада сам у Бањалуци стално јео ћевапе

М. З.
Foto: D. POZDEROVIĆ

БАЊАЛУКА - Српски тенисер Душан Лајовић успјешно је пребродио прво коло Српска опена у којем је надиграо земљака Филипа Крајиновића резултатом 6:4, 2:6, 6:4. Лајовић је добро познат бањалучкој публици пред којом је први пут играо 2009. године на челенџеру којег је 2015. и освојио.

- Сећам се свих долазака у Бањалуку и први пут сам поражен, чини ми се са 1:6, 2:6, док сам славио 2015. године. Много тога се променило у односу на тада... Другачији је хотел, јео сам ћевапе сваки дан и осећао се код куће. Играли смо финале понедељком јер је недељом падала киша. Централни терен је био мало другачији и имам лепе успомене на те дане. Надам се да ћемо наставити у истом ритму - рекао је Лајовић на прес конференцији након тријумфа.

Србин који држи 70. позицију на АТП листи у Бањалуку је стигао из Монте Карла гдје је поражен на старту, а прије тога играо је у Сантјагу на земљи.

- Промена подлоге, долазак из Јужне Америке у Мајами па Монте Карло, био је доста тежак јер су подлоге тотално различите. У Јужној Америци је доста вруће јер је тамо лето, док су овде услови били супер тешки и надам се да ће бити боље убудуће. Лоптица је постала тешка, али са бољим временом биће боље и лакше - изјавио је Лајовић.

Колегу из Дејвис куп репрезентације поново је побиједио на шљаци и показао да му боље лежи ова подлога те открио кључ свог тријумфа.

- Искрено ни мени не одговарају ови услови. Боље је када има сунца, када је брже и када лоптица више скаче. Пресудило је то што сам у бољој форми. Он се мало мучи са игром и никада није имао тако дуг период у каријери да тражи пут. Надам се да ће се вратити на прави пут. Те неке ствари које уђу у главу, мораш да се вратиш на прави пут, да радиш јако чак и да одиграш неки челенџер да би повратио самопоуздање - нагласио је Лајовић и додао:

- Страна терена која је даље од свлачионица је доста клизава од јучерашње кише и нисам имао осећај да сам стабилан на терену и да користим своје шаблоне да се крећем лево десно.

Меч је почео у понедјељак. Прекинула га је киша па је завршен у уторак.

- Најгора ствар је кaда играч са неким с киме си добар пријатељ. Нисмо хтели да меч оде у други дан већ смо хтели да прегурамо тај дан - рекао је Лајовић.

Током турнира у Аустралији српски тенисер отоврио је тему менталног здравља.

- Тада сам први пут отоврио ту тему и мислим да се у мом конкретном случају то директно одражава и не знам да ли се примећује са стране. Чуо сам да делујем мало другачије на терену и то је за мене велики корак. Битно је да те ствари признаш самом себи јер само тако можеш кренути да их решиш. Планирам да у се будућности више посветим томе јер је то код нас још табу тема и људи то остављају по страни. Радим неке ствари које видим да су моји проблеми и гледам како да их поправим, али није лако после 30. године и тешко је променити навике. Битно је да идеш корак по корак и имаш стрпљења да будеш бољи из дана у дан. Научио сам да ми је најважније да признам себи да нисам сваки дан ОК што сам потискивао раније. Не можемо сваки дан да се осећамо добро и не можемо контрирати себи што је некада било контрапродуктивно за мене. Радим терапију и то гледам као додатни тренинг - изјавио је Лајовић.

На питање шта би поручио себи од прије 10-15 година одговорио је:

- Да крене на психотерaпију. Мислим да се у животу неке ствари десе када се десе и урадиш их у том тренутку. Има много ствари које бих рекао себи које би можда промениле мој пут. Саветујем млађим играчима да цене време јер је живот доста брз и не се осврћу на то шта људи говоре већ да гледају сами на себе. Окружење је другачије у односу на период када смо ми одрасли - закључио је Лајовић.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана