Лајовић: Не размишљам о трофеју, већ о вечери

Milan Zubović
Лајовић: Не размишљам о трофеју, већ о вечери

БАЊАЛУКА - Највећи град Републике Српске срећан је за Душана Лајовића.

Након што је 2015. освојио челенџер сада је стигао и до највеће побједе у каријери па ће у полуфиналу играти против Миомира Кецмановића. Пред 6.000 гледалаца, који су махом навијали за Новака Ђоковића, српски тенисер који држи 70. мјесто на АТП листи надиграо је свјетски број један. Било је 6:4, 7:6 (6), након два часа и 25 минута игре, а Лајовић је био пресећан послије тријумфа.

- Не размишљам о трофеју. Размишљам о вечери и шта да вечерам. Финале је далеко. Следећи меч неће бити нимало лак. Чека ме опоравак и према за полуфинале - рекао је Лајовић.

Анализирајући меч рекао је да је лакше превладао стресне ситуације.

- Осећао сам се моћно на сервису и био сам смиренији током размене удараца. Боље сам видео путање лопте, он је био у незогодној зони да враћа ударце. Био сам срећан у неким тренуцима да вратим лоптицу и све стресне тренутке сам поднио боље него сам очекивао. То је главна црта мог меча јер је било много тешких момената током којих сам остао хладан што се у прошлости није дешавало. Чини ми се да сам спасио 15-16 брејк лопти - рекао је Лајовић.

Поменуо је неколико кључних тренутака своје побједе.

- Моја игра је функционисала када сам преузео игру форхендом. То је најбитнија ставка у игри без обзира што могу да одиграм добар бекенд. Али, противник уради корак назад када види да удараш форхендом. То је искорак и покушавам да не анализирам и не размишљам превише што ми је скинуло тег. У прошлости сам много размишљао зашто нисам одиграо неки други ударац. Имао је три сет лопте и када сам имао своја два сервиса циљ ми је био да догурам до 6:5. Када сам стигао до тога он је имао сервис, али на 6:6 не знам је ли смеч ишао у терен или није. Цели тај брјек сам осећао да ми измиче контрола и када сам дошо до 6:6 осетио сам да могу да добијем. На меч лопту сам рекао играм без глупих одлука и то је уродило плодом - рекао је Лајовић.

Задржао је константност у игри што га раније није красило.

- Ђоковић није искористио већину брејк лопти и када ти то уђе у главу осећаш притисак неискориштених лопти. Видео сам да га лакат мучи и низак ниво првог сервиса. То су све ситнице које су се уклопиле у меч.

Њему је ово највећи тријумф у каријери након што је 2019. године Данила Медведева који је у том тренутку био број два.

- Тешко је гледати ствари из ове перкспективе. Уживам у моменту и победа ми даје самопоуздање да то урадим и у наредним мечвима. Када су они у топ форми тешко је такмичити се са њима и победити, али ми ово много значи јер сам први пути победио број један. Победио са Медведева када је био број 2, а победити њих је нешто посебно - нагласио је Лајовић.

Признао је да прије меча није размшљао о побједи над најбљим тенисером свијета, али се није предао унапријед.

- Нисам много размишљао шта ће се десити на терену већ сам се редовно спремао за меч. После првог сета осећао сам да се борим, а у другом након неискориштених прилика на 4:4, мислио сам да ћемо ући у трећи сет. Онда сам занемарио ту мисао и решио да идем поен по поен и да се борим за њих. Тај фокус на праве ствари донео ми је добру позицију да играм до самог краја и поред тога што сам губио са 6:3 у тај брејку. Желео сам да дођем до 6:5, добио сам други сет иако сам мислио да нећу - додао је Лајовић.

Избацио је миљеника бањалучке публике и сада се нада да ће га она подржавати више него раније.

- Једино се надам да ће сутра доћи у много већем броју. Јако је тешко играти против Нолета у месту где га сви воле и сви прижељкују да га виде у финалу јер ретко игра пред домаћом публиком и сигурно је најбоље за турнир да дође до краја.

Побједа добија на значају јер је до сада против Ђоковића освојио само четири гема и тај учинак је надмашио већ у првом сету.

- То је оно што увек утиче на нове сусрете са играчима са којима си играо пре и то је у малом мозгу. Покушао сам да рашчланим те ствари. Играо сам са неком дозом уверења да не могу играти као у претходним мечевима и мислио сам на следећу ствар коју требам даље да урадим. Када то урадиш делује једноставно, мада није. Оно што је данас била битна ствар за мене је да нисам био стегнут у неким тренуцима. Нисам дозволио да ме то оптерети и да превлада - признао је Лајовић.

Свог идола упознао је када је имао свега девет година и може се рећи да су од тада добри пријатељи.

- Први пут сам га видео када је тренирао у Београду. Када су људи данас викали Ноле, Ноле, ухватио сам себе да и ја то радим јер сам га толико пута гледао. Није било лако играо против њега, атмосфера је била сјајна и навијачи су много желели његову победу. Уживо сам и желео победу у овом мечу - истакао је популарни Дуци.
 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана