Ђоковић први финалиста овогодишњег УС Опена

ГС
Ђоковић први финалиста овогодишњег УС Опена

ЊУЈОРК - Српски тенисер Новак Ђоковић први је финалиста овогодишњег УС Опена..

Троструки шампион на последњем Гренд слему у сезони је био бољи од домаћег тенисера Бена Шелтона резултатом 3:0.

По сетовима је било 6:3, 6:2, 7:6, за нешто више од два и по сата времена игре.

За Ђоковића ће то бити 10. финале у Њујорку, а до њега је стигао на свом 100. мечу на УС Опену.

Једини је активни играч који тиме може да се похвали, а лидер на тој листи је Џими Конорс са 115 мечева. Новак испред себе има још и Роџера Федерера (103) и Вика Сексаса (102). Дакле, већ следеће године може да избије на друго место.

Пред почетак је овај меч означен као „дуел генерација“, али се испоставило и да је био дуел два потпуно различита нивоа тениске умјешности.

Шелтон је имао пет година када је Ђоковић стигао до првог Гренд слема у каријери у Аустралији 2008. године и очигледно да има још много да учи иако ће послије овог турнира бити међу 20 најбољих на свету.

Није изгледао као да припада том друштву, напротив. Превише је брзао Шелтон, није дозвољавао иоле дуже размјене и такав приступ је био осуђен на пропаст.

Од старта је свом силином ударао, нарочито на сервисе, па чак и на други. Било је периода када је то правило омање проблеме Ђоковићу, али је Новак исувише искусан да га то омете па се убрзо прилагодио и одлучио да успори темпо игре што више.

Тако је на примјер било већ у уводном гему меча, када је Шелтон стигао до 30:15 ухвативши неспремног Ђоковића, али брејк лопту није дочекао. Ни тада, а умало ни до краја меча.

Ђоковић је први брејк направио у шестом гему првог сета, а већ у наредном сервис гему Шелтона није искористио чак четири сет лопте. То је уједно и период игре када се меч „ломио“.

Шелтон не само да је успио да се извуче тада и продужи први сет, већ је у наредном гему имао прву брејк лопту, коју није искористио. Да јесте, стигли бисмо до новог изједначења и у најмању руку гледали нешто неизвјеснији меч. Међутим није и Ђоковић је то казнио коришћењем пете сет лопте.

Други сет је био готово на калуп исти. Ђоковић је нешто раније у петом гему стигао до брејка, а Шелтон је наставио да негује свој „дивљи“ стил игре. Силовито је ударао по лоптици, чак је и његов отац (уједно и тренер) покушао да му говори да успори, али и његови апели су били узалудни.

Двадесетогодишњак је настављао да распаљује по лоптици свом силином и испуцава сервисе од по 230 километара на сат. Понекад је то пролазило, али је кад се подвуче црта тај стил био аутодеструктиван за Американца.

Ђоковић је стигао и до другог брејка у сету који је окончао за укупно сат и 18 минута времена игре и тако разочарао многе који су се окупили на „Артур Ешу“ да посматрају оно за шта су очекивали да ће бити барем мало неизвјеснији сусрет.

Ни ту није било краја њиховој лошој срећи, али су макар из првог реда могли да сведоче доминацији Ђоковића који стиже до брејка већ у уводном гему трећег сета.

Стекао се утисак да је тиме стављена тачка на овај меч, али је Шелтон све изненадио када је у осмом гему стигао до друге брејк лопте коју је овај пут искористио за изједначење. Праву екстазу је на трибинама изазвао Бен тада, публика је у потпуности била иза домаћег тенисера понекад и претјеривали у прослављању промашеног првог сервиса српског тенисера.

Отворило је то пут Шелтону ка повратку у меч, а имао је и идеалну прилику када је на сервис Ђоковића стигао до сет лопте. У том тренутку је напокон прорадио први сервис Новака који је послао неодбрањиву лопту у супарниково поље.

Неискоришћена сет лопта је пољуљала ментално још увек недовољно јако Шелтона који је најпре изгубио тај гем, а потом глатко и следећи на свој сервис, тако омогућивши Ђоковићу да потврдом брејка на свој сервис обезбеди пласман у финале, преноси Б92.

У складу са непотребно искомпликованим крајем меча, тако је изгледао и последњи гем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана