Ђоковић прескаче велики број турнира, упитан останак на трону

GS
Foto: Instagram

Новак Ђоковић је поражен у полуфиналу Аустралијан опена, а бољи од првог рекета свијета био је суперталентовани италијански тенисер Јаник Синер, који је славио са 3:1.

Послије овог неуспјеха на првом гренд слему у сезони, српски ас је донио одлуку да се повуче са свих турнира током фебруара мјесеца, што би значило да би могао да изгуби прво мјесто на АТП листи.

На званичном сајту Новака Ђоковића објављено је да се сљедећи наступ најбољег тенисера свијета очекује на Индијан Велсу, чији је почетак заказан за 6. март. 

Ова одлука значи да ће Ђоковић користити наредне недјеље за заслужени одмор након аустралијског "разочарања". Наиме, прије полуфинала у Мелбурну, Ђоковић је претрпио пораз од Алекса де Минора у Јунајтед купу, што је ријеткост за овог врхунског тенисера.

У периоду од пет недjеља паузе, постоји теоријска могућност да Ђоковић изгуби прво мјесто на АТП листи. На сљедећем пресјеку, његова предност над Карлосом Алкарасом ће износити 600 поена. 

Шпанац брани 550 поена за титулу у Буенос Ајресу и финале у Рио де Жанеиру. Уколико Алкарас одбрани ове поене и постигне успјехе на другим турнирима, постоји шанса да га претекне.

Ђоковић није играо у Индијан Велсу и Мајамију прошле године, што значи да има шансу да освоји до 2.000 поена на тим турнирима, што би му омогућило поновно преузимање првог мјеста.

Такође, Данил Медведев има теоретску шансу да претекне Ђоковића у фебруару, али само ако побједи у Мелбурну и освоји још 211 поена. Ипак, Русу ће бити тешко да освоји те поене, јер брани титуле на три турнира у фебруару, а тешко је повјеровати да ће на свим учествовати. 

У сваком случају, тениска јавност с нестрпљењем очекује да види хоће ли Ђоковић можда промијенити планове и додати неки турнир у свој календар. Навијачи ће с пажњом пратити даљи развој догађаја и надати се повратку најбољег тенисера свијета на терен што прије, преноси Спортал.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана