Ђоковић преко Рунеа до полуфинала Париза

ГС
Foto: Taнјуг/AP

Најбољи тенисер свијета, Новак Ђоковић, пласирао се у полуфинале Мастерса у Паризу.

Он је у три сета (7:5, 6:7, 6:4) био бољи од Данца Холгера Рунеа, тренутно седмог играча свијета.

Након непуна три сата игре, у репризи прошлогодишњег финала у ком је Руне славио, млади тенисер је ушао као један од ријетких тенисера који имају побједнички скор у дуелима са Новаком – и показао је зашто је то тако.

Пуних 11 гемова на почетку нисмо видјели ни прилику за брејк, камоли да један од тенисера одузме противнику сервис гем.

Било је јасно да Новак није енергетски на свом нивоу, знамо да има проблема са стомачним вирусом, а у једном тренутку се ухватио и за зглоб руке.

Разиграо се при крају сета у тренуцима када је Руне сервирао за останак том дијелу игре. Најприје је у деветом гему имао 30:30, али тада није успио, да би при резултату 6:5 стигао до једине брејк и уједно прве сет прилике коју користи за 1:0, преноси Б92.

Други сет је донио далеко више преокрета, а почео га је Руне који је први стигао до брејка иако до тада није имао нити једну шансу за исти. Овога пута их је имао чак три и са "нулом" је стигао до предности, коју није дуго држао.

Одмах у наредном гему му је истом мјером вратио Ђоковић који је опет доспио у ситуацију да буде тај који ће моћи да нападне сервис противника у тренуцима када би брејк донио освајање сета, односно меча у овој ситуацији.

Као и у првом сету, прва таква прилика је стигла при резултату 5:4 када се догодила и најдискутабилнија судијска одлука на читавом турниру. При резултату 15:30 за Ђоковића, Новак осваја још један поен, али је Руне са касном реакцијом затражио видео провјеру.

Холгер је сачекао и видио да је лоптица након његовог ударца завршила у ауту, послије чега је затражио да се провјери претходни ударац Ђоковића што је разбјеснило српског тенисера. Ипак, судија Рено Лихтенштајн је то дозволио и испоставило се да је био аут. Од 15:40 и две сет лопте, стигло се до 30:30.

Ђоковић је ушао у вербални обрачун са Лихтенштајном, захтијевао од њега да контактира супервизора до чега није дошло и одлука је остала на снази. Упркос томе, Ђоковић је у том гему стигао до меч лопте, али је није искористио.

У наставку је Руне успiо да избори тај-брејк и освоји сет поприлично комотно. Од резултата 6:5 за Ђоковића, Руне је у 12. гему другог сета славио без изгубљеног поена, а потом нанизао још три на старту додатног гема и из тог заостатка се није вратио специјалиста за тај-брејкове.

Послије више од два сата игре тако није било ништа што би раздвајало двојицу тенисера, а на паузи прије трећег обојица су морали да затраже паузу. Ђоковић за одлазак у тоалет, а Руне да би добио помоћ од физиотерапеута. Француска публика их је због тога, из њима знаних разлога, извиждала.

То никако није био први пут да се Ђоковић нашао код њих на тапету. Видјели смо против Талона Грикспора да није миљеник у Берсију, а против Рунеа су узвикивали "Роџер", непрестано користили блицеве и викали током поена. Ништа то није омело српског тенисера.

Ђоковић је у сету одлуке први дошао до брејка у трећем гему, а то је толико изнервирало Рунеа да је недуго потом сам себе повриједио када је руком ударио у ограду и раскрварио прст.

До краја су тенисери освјали своје сервис гемове, што је више одговарало Новаку који је тако дошао до пролаза даље.

Ђоковић ће у полуфиналу играти против бољег из дуела Алекса Де Минора и Андреја Рубљова који тек треба да изађу на терен. Ко год да слави у том дуелу имаће тежак изазов пред собом са веома мало времена за опоравак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана