Ђоковић отворено о два проблема свјетског тениса - клађењу и пензији

Агенције
Ђоковић отворено о два проблема свјетског тениса - клађењу и пензији

БЕОГРАД - Оснивач Удружења професионалних тенисера (ПТПА) и најбољи тенисер свијета Новак Ђоковић говорио је за званични сајт те организације о проблемима с којима се модерни тенис данас сусреће те позвао да се преиспитају одлуке о финансирању тениских турнира који су повезани с кладионицама.

Како би се побољшала финансијска ситуација његових колега, Ђоковић је позвао да се више новца од кладионица са свјетских турнира даје играчима.

Многе турнире спонзоришу управо кладионице, а Ђоковић је позвао организаторе да минимално 50 одсто новца од спонзора - кладионица одлази играчима у руке.

-Лично, вероватно не бих имао спонзора за клађење на рукаву, али верујем да би више од 95 посто играча то учинило. Подржао бих то, али ако већ није дозвољено, онда играчи заслужују макар 50 посто удела који турнир добија од спонзорских уговора с кладионицама - рекао је Ђоковић.

Дио таквог новца иде на пензиони програм за играче. Ипак, тенис нема јасно дефинисану анализу гдје и како се распоређује новац из послова с кладионицама, а то је оно за шта ће се борити српски тенисер.

- Знам да значајан део иде на играчку пензију, што увек подржавам, али морамо се подсетити да право на пензију сичете тек када имате 50 или 55 година. Дакле, играч који оде у пензију с 30 или 35 година, мора чекати више од 20 година да би стварно имао бенефите од тих уговора. То је вероватно један од највећих извора прихода за тенис уз ТВ права. Играчи нису потпуно свесни и не „гурају“ довољно за поштено зарађени удио новца од кладионица. Пуно више дају него што примају - додао је Ђоковић.

Нагласио је и да тенис мора остати "чист" те да би се и сами играчи морали обавезати да не варају, да се не кладе и не буду дио тога, што је строго забрањено.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана