Ђоковић о Србија опену: Не одустајемо, желимо ту традицију

ГС
Foto: Танјуг

ЛОНДОН - Послије недавне вијести да се лиценца по којој се одржавао Србија опен сели у Букурешт, Новак Ђоковић каже да се још није одустало од турнира у Београду.

.„Мој брат (Ђорђе) је у комуникацији са АТП-ом и са власницима других лиценци – покушава у последњих 4-5 месеци да дође до решења за следећу годину.

Међутим, засад нема информација. Говорио сам раније да није толико једноставно јер АТП не издаје нове лиценце, а с друге стране, већина лиценци које постоје су профитабилне – и власници не желе да их продају или издају“, рекао је Ђоковић послије побједе у првом колу Вимблдона над Педром Ћаћином 6:3, 6:3, 7:6 (7-4), и додао:

„Али има неких који нису профитабилни, који имају економских и организационих проблема, знам о којим турнирима се ради, али не бих да спомињем имена. Са њима се разговара. Волели бисмо, лично бих волео да то буде нека традиција у Србији, Републици Српској, где је био велики успех ове године. Много значи, не само за наше професионалне тенисере, већ и за љубитеље овог спорта и за младе тенисере да имају прилику да се такмиче“.

Ипак, Новак истиче да би можда још већи значај имало када би Србија добила више турнира на нижем нивоу. Објашњава и зашто.

„Има сада доста ових професионалних турнира на фјучерс нивоу у Србији у односу на прошле године. У Куршумлијској бањи серија турнира, то је феноменална иницијатива људи да покрену то. То је кључ. Ево, зашто Италија сада има великог успеха у мушком тенису. Прво, зато што има огроман број турнира, на првом и другом степену професионалног тениса – фјучерси и челенџери – дворана, отворени, затворени“, истиче Новак и додаје:

„Има их на свим могућим подлогама у свим периодима у години. Имаш контиунитет, за јмладог тенисера и његову породицу је то олакшавајућа околност – не мора да оптерећује свој буџет, да иде да путује, мањи су трошкови када путујеш у оквиру своје земље. Можеш много боље да се снађеш и за смештај. То је последично добро и за развој тениса“.

За крај, Новак се још једном осврнуо на Србија опен и каже да се труди да то буде турнир из серије 250, да је та категорија сада најреалнија.

„Све преко тога је превелики залогај у овом тренутку. Видећемо. Начуо сам да ће АТП да уноси доста промена од 2025, после олимпијске године, видећемо у том календару“, закључује Ђоковић.

У другој рунди Вимблдона Ђоковић се састаје са Џорданом Томпсоном.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана