Ђоковић: Најлепше је играти пред својим народом

Milan Zubović
Foto: Дражан Поздеровић

БАЊАЛУКА - Најбољи тенисер свијета Новак Ђоковић захвалио се публици у Бањалуци која га је носила до тријумфа против Луке Ван Аша.

- Меч је био много исцрпљујући за мене и мог притивника. Било је потребно доста физичког труда да се добије овакав меч. Публици сам рекао да сам победио за њих и уз њих. Био сам у незавидној позицији, губио са 0:1 у сетовима и 0:1 у другом сету и било је потребно да добијем подршку. Они су то урадили на прави начин и хвала свима што су дошли и дали ми подршку. Надам се таквој атмосфери и у наредним мечевима јер је најлепше победити пред својим народом и желим да још једном осетим такву подршку на турниру - рекао је Ђоковић.

Говорећи о мечу којег је ријешио у три сета против јуниорског шампиона Ролан Гароса из 2021. године рекао је да се много намучио.

- Ово је најспорија шљака на којој сам икада играо, али срећом стигао сам до битне победе. Услови нису били добри. Није било много пропадања, а противник није много промашивао што је резултовало губитком првог сета. Шљака на главном терену два пута је спорија од оне на помоћном где сам тренирао па ми је требало времена да ухватим ритам. Сломио сам отпор ривала средином другог сета и контролисао сам трећи сет. Добро сам сервирао иако је у првом делу било много грешака у задњем делу терена, а онда сам смањио те грешке. Знам да је било много кише последњих дана па је меч био дугачак јер су поени дуго трајали - истакао је Ђоковић.

Послије пораза од Лоренца Мусетија на мастерсу у Монте Карлу Ђоковић је у Бањалуци био много боље расположен.

- Тенис сам почео тренирати на шљаци, али она ми њајмање одговара. Више ми одговара тврда подлога јер волим бетон и шљаку иако сам два пута освјио Ролан Гарос. Поредећи шљаку са другим подлогама јасно је да морам много више напора да уложим да нађем свој ниво игре. Није увек лепа љубав између играча и шљаке уводних седмица на шљаци и за мене су оне увек најизазовније. Ритам дође око турнира у Риму и Ролан Гароса што и темпирам јер у Паризу желим да да играм најбоље - нагласио је Ђоковић.

Раније се дешавало да млађи играчи, махом мање познати, проиграју против њега, а сада је и Ван Аш дао све од себе да дође до другог тријумфа након што је елиминисао Стена Вавринку.

- То је нешто нормално за очекивати јер сви желе да те победе и желе да покажу да могу. То сам много пута доживео у животу, али није пријатно када имате разиграног протвника. Пред њим је светла будућност на овој подлози. Има квалитетан тенис и комплетну игру. То што се они разиграју добра је увертира за тренерску каријеру, ко зна - остао је мало загонетан Ђоковић који је најавио нови посао након завршетка каријере.

Публика у Бањалуци нада се да ће турнир из серије 250 и наредне сезоне бити игран у граду на Врбасу.

- Ништа није немогуће. Уколико нисте власник лиценце можете да је изнајмите или да је купите јер се нове не издају лако и то се врло ретко дешава. Након ове године ова лиценца биће враћена власнику у Румунију док ћемо ми покушати наћи начин да Србија и Бањалука имају турнир. Да ли ће нам поћи за руком, не знам. Имамо жељу јер Србија опен је био јако успешан и ово за сада изгледа јако сјајно. Бањалука није имала турнир ове важности. Публика зна како да се понаша на мечу и надам се да ће оцене из АТП-а бити позитивне. Основа је направљена и треба да се фокусирамо на ову годину па да прође све добро - рекао је Ђоковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана