Ђоковић и даље први на АТП листи, позната рачуница у којој би Алкарас могао да га прескочи

ГС
Ђоковић и даље први на АТП листи, позната рачуница у којој би Алкарас могао да га прескочи

Новак Ђоковић је започео 410. недјељу као тениски број један, пошто је овог понедјељка изашла званично нова АТП листа, на којој је српски тенисер на њеном врху.

Знало се одмах након што је Алкарас у четвртфиналу Аустралијан опена завршио учешће да је Новаку загарантовано прво мјесто и послије Аустралијан опена, иако је изгубио 1.200 бодова, због испадања у полуфиналу, јер је прошле године бранио титулу и 2.000 бодова.

Ипак, и поред изгубљених бодова, Новак је сигуран на челу, а то ће бити случај сигурно још најмање неколико недјеља, а највјероватније и до Ролан Гароса, јер готово да не брани бодове, за разлику од конкурената, који су имали одличан период у том дијелу сезоне између Аустралијан опена и Ролан Гароса, 
Теоретски би Новака могао прије Ролан Гароса да стигне само Карлос Алкарас, коме Новак бјежи 600 бодова, уколико би играо и Буенос Ајрес и Рио и Акапулко, јер брани 500 бодова, а може теоретски да заради 1.250 уколико буде играо и освојио сва три.

Алкарас је прошле године играо Буенос Ајрес и Рио, гдје је у Аргентини освојио титулу, а у Бразилу стигао до финала, а потом се повукао из Акапулка због повреде. Ако би се све ово поклопило Алкарасу, онда би 2. марта претекао Ђоковића, али под условом да Новак не игра неки турнир прије тога (прошле године је играо Дубаи).

Али, чак и да се ова готово немогућа теорија испуни Алкарасу, он
неће претјерано да се задржи на првом мјесту, јер Новак не брани бодове у Индијан Велсу и Мајамију, гдје је ове године најављено да заигра и гдје има могућност да заради чак 2.000 бодова.

Дакле, готово је сигурно да ће Новак остати на првом мјесту бар до Ролан Гароса, па ће тако доћи бар до 428 недјеља на првом мјесту. Већ овог понедјељка је у односу на Роџера Федерера, првог пратиоца на тој вјечној листи, направио разлику од 100 , пише Телеграф

Када је Топ 10 у питању, видјели смо четири промене. Првих шест мјеста је остало непромијењено, док је сада седми Холгер Руне, осми Хуберт Хуркач, а девети Тејлор Фриц, док је Стефанос Циципас пао за три мјеста и сада је десети.

Што се тиче осталих српских тенисера, Ласло Ђере је пао за једну позицију и тренутно је 34. играч свијета са 1.215 бодова. Миомир Кецмановић је напредовао за 19 места и тренутно је 41. на АТП листи са 1.080 поена.
Душан Лајовић је назадовао за два мјеста и тренутно је 53. тенисер свијета са 939 бодова, док је Хамад Међедовић на 105. позицији са 586 поена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана