Ђоковић номиниван за престижну награду

Срна
Ђоковић номиниван за престижну награду

ЛОНДОН - Најбољи тенисер свијета Новак Ђоковић налази се међу номинованима за награду спортисте године коју додјељује британски Би-Би-Си.

Он се након изузетно успјешне сезоне нашао на листи кандидата коју је објавио Би-Би-Си за награду најбољег спортисте ове године, коју је претходно освојио аргентински фудбалер Лионел Меси. 
Српски ас је велики фаворит, а међу номинованима су фудбалер "Манчестер ситија" Ерлинг Халанд, возач "Ред Була" Макс Ферстапен, Симон Бајлс, америчка гимнастичарка, Аитана Бонмати, фудбалерка којој је управо Новак додијелио "Златну лопту", као и јужноафрички рагбиста Сија Колиси.

Ђоковић је ове сезоне освојио три Гренд слема, на једном је стигао до финала, а осим тога био је шампион и Завршног мастерса у Торину.

Би-Би-Си истиче да је Новак изједначио рекорд по броју освојених Гренд слемова са чувеном Маргарет Корт, као и да је надмашио рекорд Штефи Граф по броју седмица проведених на првом мјесту АТП листе.

Ђоковић је уз то и осми пут у каријери сезону завршио као број један, а укупно је ове године освојио седам титула.

Гласање за спортисту године отворено је до 12. децембра, а коначни резултати, односно име побједника, биће саопштени 19. децембра.

Ова номинација је мало и изненадна, јер британски медији често нису били наклоњени Ђоковићу, пише "Спутњик".

Некадашњи први играч свијета Енди Родик постао је током година један од највећих љубитеља сјајних партија Новака Ђоковића у свијету тениса, а овај пут је отишао корак даље и назвао Новака најбољим спортистом на свијету и најбољим тенисером у историји.

"Не бих се кладио против Ђоковића у било ком дану или на површини, у било ком формату. Немогуће је дати статистички аргумент против тога да је најбољи играч икада. Новак Ђоковић је најпоузданији играч икада у тенису и тренутно најбољи спортиста на свијету", навео је Родик.

Занимљиво је да је Енди Родик један од ријетких играча који су играли више мечева против Новака Ђоковића на АТП туру, а имају позитиван скор.

Американац је добио Србина у пет од девет мечева које су одиграли. Ипак, треба нагласити да је тенисер из Небраске каријеру завршио 2012. године, прије највећих Ђоковићевих успјеха.

Њихови окршаји углавном су дуго трајали и били су неизвјесни, а један од тих био је у четвртфиналу Аустралијан опена 2009. године када је Ђоковић предао меч на старту четвртог сета.

Родик је наставио да прати Новака и не пропушта шансу да лијепо говори о српском играчу. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана