Аустралија има новог шампиона, Синер великим преокретом до прве гренд слем титуле!

ГС
Аустралија има новог шампиона, Синер великим преокретом до прве гренд слем титуле!

Италијан Јаник Синер наслиједио је најбољег тенисера свијета Новака Ђоковића на аустралијском трону и освојио прву гренд слем титулу у каријери.

До ње је дошао на спектакуларан начин, великим преокретом. Рус Данил Медведев повео је 2:0 у сетовима али потом изгубио три сета и пропустио прилику да освоји другу највећу титулу, након оне на УС Опену 2021. године.

Резултат је на крају био 3:2 за Синера, по сетовима 3:6, 3:6, 6:4, 6:4, 6:3.

A person sitting on a bench holding a tennis racketDescription automatically generated

Меч је трајао три сата и 44 минута. Ово је био десети међусобни дуел руског и италијанског тенисера, а четврти тријумф Синера.

Италијан је тријумфом у Мелбурну стигао до 11. титуле у каријери, а првог гренд слем трофеја у каријери.

Постао је најмлађи шампион Мелбурна још од Новака Ђоковића 2008. године, а Медведеву се поновила ноћна мора из финала 2022. када је такође после 2-0 у сетовима остао празних шака.

Није дјеловало да ће бити тако, нарочито не послије два стегнута, веома лоша сета Италијана.

Да ли због тога што га је спутала трема на почетку или неких других разлога, дјеловао је тада непрепознатљиво, али како је казаљка на сату одмицала даље, проналазио је себе и ту шампионску игру. Медведев је губио снагу и на крају положио оружје.

У почетном сету Рус је искористио другу брејк лопту у трећем гему. До краја сета, Синер је на сервис противника освојио свега два поена, а Данил је у деветом гему искористио трећу сет лопту да послије 36 минута стигне до вођства, 6:3.

Синер је био у подређеном положају, Медведев је уз два брејка дошао до лаких 5:1 и чинило се да ће одмах у наредном гему стићи до сета. Тек тада је Синер стигао до првих прилика у мечу за брејк и искористио је другу са смањи на 2:5, а потом је стигао до 3:5. И имао је шансу да искомпликује сет, имао је брејк лопту у том деветом гему, али Медведев се извукао, искористио другу сет лопту за нових 6:3.

A person lying on the ground with a tennis racketDescription automatically generated

Није било брејка у првој половини трећег сета. Некако се Синер стабилизовао на сервису, дошао је до 3:2, али ни Данил није попуштао, 3:3.

Синер је почео боље да сервира, стигао без изгубљеног поена до 4:3, али је и Медведев узвратио на исти начин. Међутим, у финишу сета, Рус је коначно попустио. У том десетом гему Синер је напао, држао је лопту у игри, а Рус гријешио и тако је Италијан дошао до брејка на крају за 6:4.

Дјеловало је тада да Синер појачава, а Рус успорава, као да је тих 20,5 сати на терену до финала коначно почело да се примјећује у игри свјетског броја три.

Синер је почео да диктира ритам у поенима, да добија све чешће и те дуге размјене, а на сервису је био сигурнији. Није Јаник искористио брејк лопту у четвртом гему, Данил је стигао до 2:2. Медведев у читавом трећем сету није имао прилику за брејк, коначано је до ње дошао у седмом гему четвртог сета, али Синер се сјајно одбранио и повео са 4:3.

Некако је Медведев успио да издржи налет Синера у наредном гему и стигне до 4:4. И као у претходном сету, Јаник опет појачава на крају, користи у десетом гему сет прву лопту за нових 6:4 и изједначење на 2-2 у финалу.

Већ тада је било јасно да је моментум на његовој страни. У првом гему сета одлуке одиграли су поен са 39 удараца, добио га је Италијан, као и тај почетни гем. Успио је Медведев да изједначи, али је Синер опет био сигуран, добио трећи гем "с нулом" за 2:1, али ни Медведев се није дао, 2:2.

Наишао је Медведев на проблем, никако није успијевао да пробије зид који је Синер поставио на другој страни, све је успијевао да врати и стигне до 3:2. И онда страшан наредни гем у којем је искористио другу брејк лопту за 4:2 и тиме је преломио меч.

Лагано је добио наредни гем, потом је Медведев смањио на 5:3, али није могао више. Италијан је у наредном гему одсервирао за велики тријумф и мјесто у историји.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана