АФП: Јокић под великим притиском, али може да осигура вјечну славу у Србији

СРНА
АФП: Јокић под великим притиском, али може да осигура вјечну славу у Србији

БЕОГРАД- Српски кошаркаш Никола Јокић је у Србији под великим притиском пред Љетне олимпијске игре у Паризу, након три МВП титуле и освајања НБА лиге са "Денвер нагетсима", али је и на корак од осигуравања вјечне славе у Србији уколико успије да донесе олимпијско злато у земљу која је "луда за кошарком", пише агенција АФП.

Јокић је поново на списку репрезентације Србије након што је прескочио прошлогодишње Свјетско првенство на Филипинима, на којем је Србија освојила друго мјесто након пораза од Њемачке у финалу резултатом 83:77. АФП подсјећа да је изостанак Јокића тада изазвао љутњу навијача у Србији, само неколико мјесеци након што су му сви честитали на освојеној НБА титули са "Нагетсима".

Многи су га на друштвеним мрежама прогласили "издајником".

"Осјећање нације је у потпуности оправдано када се ради о вјеровању да је за њега игра за репрезентацију више хоби него чин патриотизма и жеље", рекао је за АФП српски спортски новинар Владимир Живадиновић.

Он је навео да сви сигурно очекују да ће Јокић надокнадити све што није учињено у претходних неколико година и да ће бити најбољи играч репрезентације Србије.

"У супротном, поставиће се питање његовог учешћа у будућности", закључио је Живадиновић. АФП напомиње да ће наступ Србије у Француској бити један од најгледанијих у којем учествују српски спортисти током Игара у Паризу.

Јокић је обећавајуће започео каријеру у дресу репрезентације, са којом је 2016. године на Љетним олимпијским играма у Рио де Жанеиру освојио сребрну медаљу. Међутим, Јокић са Србијом није освојио ниједан важан међународни турнир и нада се да ће се то промијенити у Паризу.

Селектор кошаркашке репрезентације Србије Светислав Пешић изјавио је да је Јокић једна од кључних компоненти репрезентације када се ради о овогодишњим Олимпијским играма.

"Учешће Јокића свакако јесте важно, у сваком смислу - и из перспективе индивидуалног квалитета и перспективе његове личности", рекао је Пешић током једног интервјуа објављеног прошлог мјесеца.

АФП наводи да је Јокићев стил на паркету подсјећа на формулу развијену у бившој Југославији названу "џез кошарка", која се више ослања на индивидуалну креативност, него на брзину и сирову снагу.

У тексту се истиче да је Јокић познат по томе што се држи једноставности на терену, мијешајући лагано кретање са неколико једноставних додатака и ласерску прецизност шута и додавања.

Јокић је у мају проглашен највреднијим играчем у НБА трећи пут у четири сезоне. АФП подсјећа да је Балкан "и даље плодно тло за таленте", а да се Јокић чврсто поставио међу најбоље у региону.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана