Спортски савези Републике Српске морају да ускладе свој рад са новим Законом о спорту: Катанац на фиктивне клубове

Милан Зубовић
Спортски савези Републике Српске морају да ускладе свој рад са новим Законом о спорту: Катанац на фиктивне клубове

БАЊАЛУКА - Фиктивним спортским клубовима у Републици Српској, односно онима који постоје само на папиру, ближи се крај и до краја године биће избрисани из судског регистра и Министарства породице, омладине и спорта.

Новим Законом о спорту Републике Српске који је ступио на снагу 1. јануара ове године спортским савезима дат је рок од годину дана да изврше пререгистрацију односно да своје акте ускладе са актима Закона. Савези који не ураде пререгистрацију изгубиће својство спортског удружења, односно могућност обављања спортских активности и дјелатности. Они клубови који су до сада постојали само на папиру моћи ће да постану пуноправни чланови својих савеза уколико измире дугове, одрже скупштину и ускладе свој рад са одредбама Закона о спорту до почетка 2022. године.

 - Уколико спортска организација не одржи скупштину у току године, губи право обављања спортских активности и дјелатности. Ако се ситуација понови, односно не одржи редовна скупштина двије године заредом, она престаје да ради. Након инспекцијског прегледа, надлежни суд доноси рјешење о престанку рада, те обавјештава Министарство о  престанку рада спортског удружења и брисању из судског регистра - поручено је из Министарства породице, омладине и спорта за “Глас Српске”.

Не постоји податак колико има фиктивних клубова у Републици Српској док нико не жели да износи провизорну бројку мада је јасно да је она велика. Управо ти “фантомски клубови” праве највеће проблеме онима који раде поштујући прописе.

- Законом о спорту који намеће пререгистрацију спортских удружења, створиће се јасна слика о клубовима који су у систему такмичења својих савеза и оних који то нису. Законом је прописано да у називу удружења ријеч “клуб” могу да имају само удружења која су у систему такмичења матичних савеза - наглашено је у Министарству.

Великих проблема са клубовима који постоје само на папиру има и Карате савез. Према ријечима тренера бањалучке Енергије Бориса Поповића стање је постало неиздрживо, па је изразио наду да ће новим правилима хаотична ситуација бити доведена у ред.

- Одржали смо скупштину Карате савеза на којој су се појавили представници шест клубова за које знамо да не раде, односно да постоје само на папиру. Управо они су нас прегласали приликом одлучивања. Десила се ситуација да право гласа има клуб који двадесетак година не ради, али је неколико дана пред скупштину измирио обавезе и имао право гласа. Та и сличне ситуације изазвале су велики револт код свих клубова који годинама поштено раде и окупљају велики број такмичара, а њихов глас једнако је вриједан као и тамо неког клуба који нема тренера ни минималних десет такмичара што је прописано Статутом Карате савеза. Заиста се надам да ће нови Закон о спорту ријешити много тога јер нам је онемогућен квалитетан рад - рекао је Поповић.

Стање у Рукометном савезу далеко је боље него је то био случај претходних година. Савез је у фази пререгистрације док су поједини клубови пријавили селекције за такмичење, а поједини престали да раде па је много лакше донијети одлуку на сједници скупштине те више нема могућности да фиктивни клубови прегласају оне легалне.

Помоћ савезима

Да би процес пререгистрације Савеза лакше прошао Министарство је пружило помоћ у виду експертског тима.

- С обзиром на то да нам је важно да сам процес пререгистрације и примјена Закона прође у најбољем реду, формирали смо тим који има задатак да помогне спортским савезима и да им упутства како на најбољи начин да изврше пререгистрацију и олакшају процес пререгистрације спортских организација које дјелују у оквиру истих. Тим је започео активности, обилази спортске савезе и помаже како би све процедуре биле испоштоване - наведено је из Министарства.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана