Звездина Књига жалости о Михајловићу: Уписали се министар Гајић, Мијаиловић....

Танјуг
Foto: Твитер

БЕОГРАД- Уписивање у Књигу жалости поводом смрти легендарног фудбалера Црвене звезде Синише Михајловића почело је данас у Музеју црвено-бијелих на стадиону Рајко Митић.

Први се од Михајловића опростио министар спорта Зоран Гајић, затим су се у Књигу жалости уписали предсједник клуба Светозар Мијаиловић, легенде црвено-бијелих Ратомир Дујковић, Јован Куле Аћимовић, Станислав Караси, потом чувени рукометаш Ненад Перуничић, навијачи и поштоваоци легендарног фудбалера.

Књига жалости је отворена до 17 сати.

Мијаиловић: Михино дечачко радовање и трк ка северу остаће нам заувек у сећању
Предсједник Црвене звезде Светозар Мијаиловић опростио се данас од Синише Михајловића ријечима да је легендарни српски тренер и фудбалер прерано отишао из живота и спорта.

Мијаиловић се међу првима уписао у књигу жалости која је отворена поводом смрти Михајловића, који је преминуо јуче у Риму. 

"Отишла је једна од највећих звезда тима који се попео на врх Европе и света, младић који се у својој 23. години окитио са два највећа клупска трофеја. Прерано је отишао из живота, спорта, фудбала, коме је толико дао. Синиша је као млад дечак дошао у Звезду из Војводине са којом је освојио шампионску титулу, ушао у један тим, који је већ био формиран и грабио ка резултату који је те године и постигао. Михајловић је био веома везан за фудбал, волео га је свим срцем и толико је енергије било у њему да су и старији играчи који су временски дуже били у Црвеној звезди могли да буду инспирисани његовим залагање и односом према фудбалској игри, али и обавезама. Био је вољен од свих, навијача, тренера, људи који су у то време били у управи", навео је Мијаиловић.

Он је подсјетио да је Синиша Михајловић увијек био насмијан.

"Завршавајући своју каријеру у Црвеној звезди, он је наставио са великим успехом да игра, да се усавршава, а касније је и у свом тренерском послу направио такође запажене успехе. Битно је напоменути да је поред тога што је постигао у фудбалу био велики човек, јер је бринуо о свом животу, оспособљавао се, формирао бројну породицу. Заједно је са својом супругом извео на прави пут највеће благо, своју децу. Можемо сви који смо у неком тренутку сарађивали са њим бити поносни на то што смо имали прилику да га упознамо, да сарађујемо са њим и да учествујемо у свим његовим радостима и радостима које је он нама приређивао. Опраштамо се од Синише, али ће се Звезда потрудити да трајно обележи његово присуство на овом стадиону и уопште у својој звездашкој породици, у којој  је он имао истакнуто место", поручио је Мијаиловић.

Предсједник Црвене звезде је подсетио да је Михајловић свим навијачима "црвено-бијелих" приредио непоновљиве радости. 

"Не може се издвојити најлепша успомена на Михајловића, тешко је одлучити да ли је то дружење које смо имали кроз разне утакмице. Његова препознатљива радост и за мене дечачко радовање је ипак нешто што ће свима нама остати у сећању, када својом бомбом погоди из велике даљине гол, као и трк према северу, то сваком звездашу оставља незабораван утисак и урезује се трајно у памћење. После толико година и дан данас могу да замислим ту слику, а она није била само једном, више пута се понављала и сваки пут је изазивала таква осећања", рекао је предсједник Мијаиловић.

Гајић: Млади, угледајте се на Синишу Михајловића
Министар спорта Зоран Гајић апеловао је данас на младе да се угледају на Синишу Михајловића, јер га сви спортски успјеси које је остварио у каријери нису промијенили као особу.

"Синишу сам први пут видео 1988. године када је дошао у Војводину. То је било друго спортско време где су се фудбалери и одбојкаши хранили у култном Цулетовом ресторану у Новом Саду. Видело се да је то момак који има 'то нешто', што ми у спорту често кажемо. Нико још не уме то да дефинише 'то нешто', али оно је остало до последњег дана његовог живота, показујући борбеност коју је имао на терену, и ван њега. Друга асоцијација на њега ми је то да је он један од врхунских спортиста, који су од јуниорског стажа па до момента када су досегнули плафон и као играч и као тренер, остали карактерно исти и нису се променили", написао је Гајић у Књизи жалости поводом смрти легендарног српског фудбалера и тренера Синише Михајловића.

Он је навео да је Михајловић остао исти према друговима, породици, нацији, држави, онима који су га вољели и онима који нису. 

"Видимо то и дан данас. Сви успеси које је доживео у каријери га нису променили, а то се не среће свакодневно у нашем послу и овох приликом бих апеловао на младе  да се угледају на Миху у смислу особина које је имао. Сведоци смо да савремена методологија тренинга и праксе говори о слободњацима и центаршутевима, али васпитна компонента како се односити према обавезама које јавна личност има је веома важна. Сви спортисти су омиљени међу децом, то је био случај и са Михајловићем", подсјетио је Гајић.

Министар спорта тврди да Михајловића врхунац спортске каријере није могао да поквари.

"Свима нам је јасно каква је то била каријера и шта је све човек доживео. Фудбал је примарни спорт на свету, а доживети врхунац у њему је заиста нешто што вам апсолутно даје за право да сматрате да сте планетарно успели као личност, да сте препознатљиви и све то још више даје на утиску о снази његове личности. Он није дозволио да се промени у лошем правцу, због тога што је доживео спортски врхунац. Хуманитарни рад, као и начин на који је остао у контакту с људима из старијих времена, све до последњег дана свог живота, говори о његовој величини", подвукао је Гајић.

Михајловић је преминуо јуче у 54. години после дугогодишње борбе са леукемијом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана