Звезда тражи хитну реакцију АБА због баража српских клубова

мондо
Foto: KK Crvena zvezda

Црвена звезда је оштро реаговала на одлуку о баражу српских клубова за улазак у АБА лигу. Истичу да је промјена на љето неминовна и да дуел Борца и Златибора не треба да се игра.

За пласман у АБА лигу играће Борац из Чачка и Златибор. Тим из Чајетине је освојио АБА 2 лигу, али због пропозиција такмичења не може да уђе директно у елиту. Правилник каже да је максималан број тимова из једне државе пет, а то су у овом тренутку из Србије Црвена звезда, Партизан, ФМП, Мега и Борац.

Бараж се игра на два добијена меча, почетак је заказан за 30. април, а данас је тим поводом Звезда реаговала. Оштрим саопштењем су се огласили и поставили једно питање - зашто два српска клуба играју у баражу, ако се на љето спремају промјене правила?

Црвено-бели су се огласили путем званичног сајта и тражили су разјашњење ситуације пред сезону 2022/23. Тврде да је бараж непотребан и неоправдан и да лига мора да се огласи пре 30. априла.

"Ограничење од пет клубова је дефинисано друштвеним уговором и пропозицијама за актуелну сезону, 2021/22. Зато постављамо питање потребе овог баража, када пропозиције такмичења за наредну сезону још увек нису донете", наводи се на почетку.

Потом додатно појашњавају разлоге и промјене које се најављују.

"На састанцима клубова и седницама Скупштина је закључено да постоји потреба да се друштвени уговор мења. У радној верзији су два предлога - или неће бити ограничења и 'националног кључа' или ће максималан број клубова у лиги од 14 бити шест, а не пет. Та промена је неминовна и догодиће се током лета."

Још једном су позвали челнике такмичења да се што прије огласе о овој теми.

"Јавно питамо челнике лиге и српску кошаркашку јавност због чега два српска клуба иду у разигравање, ако максималан број клубова за следећу сезону није јасно дефинисан и може бити само већ, не мањи. Потребна је хитна реакција, у супротном постоји опасност да већ сада имамо нерегуларну следећу сезону. Да ли ће по промени правила која неминовно следи бараж бити поништен, па онда одигран између клубова који то треба да ураде, то је питање за руководство лиге. Звезда као клуб има одговорност да укаже на било какве неправилности које могу да утичу на регуларност", закључује се у саопштењу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана