Званично представљена бициклистичка трка “Београд - Бањалука”

Срна
Foto: Срна

БЕОГРАД - У Београду је вечерас свечано представљена бициклистичка трка “Београд-Бањалука 2023”, а добродошлицу је такмичарима из више од 30 земаља са свих континената у име Републике Српске пожељела министар породице, омладине и спорта Селма Чабрић.

Чабрићева је рекла да су пред њима бројни изазови, али да је сигурна да ће, осим спортског мотива, бити подстакнути знатижељом и авантуристичким духом, те да ће бити у прилици да упознају природне љепоте Српске и Србије.

Она је подсјетила да ова трка постоји већ 17 година, што свједочи о значају овог међународног спортског догађаја.

“Јасно је да иза тога стоји велики и квалитетан рад, првенствено Бициклистичког савеза Републике Српске, а потом и свих релевантних институција које су дале значајан допринос да овај догађај траје све ове године. Министарство породице, омладине и спорта пружало је и пружаће подршку свим великим спортским догађајима јер су они вишеструко значајни за све нас”, рекла је Чабрићева у обраћању бициклистима и званицама у хотелу “Југославија”.

Према њеним ријечима, ова трка из године у годину спаја Србију и Републику Српску и учвршћује међусобне односе.

Она је захвалила Министарству спорта Србије, граду Београду и свим локалним заједницама кроз које овај спортски караван пролази и које су подржале бициклистичку трку да расте и развија се како би дошла до овог нивоа.

Чабрићева је навела да се тренутно у Бањалуци одржава тениски турнир “Српска опен”.

“Надам се да ћемо наставити овако великим корацима и сљедеће године надмашити све ово”, рекла је Чабрићева.

Директор Бициклистичког савеза Републике Српске Владимир Куваља захвалио је Министарству породице, омладине и спорта Српске, градовима кроз које трка пролази, страним амбасадама, Бициклистичком савезу Београда и свима који су трку подржали.

Он је нагласио да је трка “Београд-Бањалука” пројекат од великог значаја за повезивање Републике Српске и Србије.

Шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић поручио је да бициклистичка трка “Београд-Бањалука” заузима посебно мјесто у програму Представништва и да та манифестација - “наша, а свјетска” на најбољи начин презентује како треба ширити љубав и подстицати сарадњу Српске и Србије.

“Она, осим спортског аспекта, на најбољи начин промовише Србију и Републику Српску, наше туристичке и привредне потенцијале. Трка се одвија тако што се граница прелази без задржавања и на најбољи начин показује да свима нама на овим просторима треба да буде циљ да обезбиједимо слободан проток људи и робе, те да заједно градимо бољу будућност”, рекао је Цицовић.

Он је пожелио да трка ове године задржи висок ниво и да буде боља него претходних.

“Желим да спортисти и бициклисти у такмичарском духу покажу најбоље резултате”, рекао је Цицовић.

Присутнима се путем видео-линка обратио градоначелник Београда Александар Шапић који је изразио задовољство што је дио овог догађаја који показује да су границе између двије земље и једног народа само формалне.

Он је рекао да има утисак да српски народ никада није био блискији и да је то нешто на чему треба инсистирати и што треба чувати.

Шапић је као врхунски спортиста пожелио да трка “Београд-Бањалука” израсте у још већу него што је данас иако је и сада изузетно респектабилна.

“Захваљујући њој можете да се квалификујете и за Олимпијске игре, али најважније је да нема граница између наше две државе као што не постоји граница између српског народ”, истакао је Шапић.

Предсједник општине Обреновац Милош Станојевић изјавио је да ће Обреновчани традиционално сутра дочекати такмичаре и испратити их ка Републици Српској.

“На овај начин појачавамо везе. И ове године ћемо бити део приче. Очекујемо да ћемо у великом броју показати колико волимо Републику Српску и њене грађане. Циљ је да јачамо братство и оставимо неки шаблон, обичај за наше младе”, рекао је Станојевић.

Из Београда сутра креће традиционална бициклистичка трка “Београд-Бањалука” у којој ће учествовати бициклисти из 30 земаља који ће проћи кроз 15 градова у Србији и Републици Српској трасом дугом око 600 километара.

Трка стартује из центра Београда са Трга Републике у 12.00 часова, а велико финале се очекује у суботу, 22. априла, у Бањалуци око 15.00 часова. Трка се вози у четири етапе.

Бициклистичка трка “Београд-Бањалука” већ низ година је у календару Свјетске бициклистичке уније и представља један од највећих спортских догађаја који заједнички организују Србија и Република Српска.

Одржавање овог догађаја подржали су предсједник Републике Српске Милорад Додик, Министарство породице, омладине и спорта Републике Српске, Министарство омладине и спорта Србије и Представништво Српске у Београду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана