ЖРК Борац један од свијетлих примјера праћења свјетских трендова: Наука у служби бољих резултата

Душан Репија
ЖРК Борац један од свијетлих примјера праћења свјетских трендова: Наука у служби бољих резултата

БАЊАЛУКА - Пут од седам миља прешао је Женски рукометни клуб Борац за непуне четири године поставши, од колектива који се гаси, један од узорнијих на простору Српске и БиХ, а све захваљујући људима који су засукали рукаве и почели да раде у другој половини 2018. године.

Након што су обезбиједили минималне услове за рукометашице који се огледају у набавци основних реквизита за тренинг, упристојили клупске просторије и закрпили још много рупа насталих дугогодишњом небригом, почели су да пишу нову причу која је у посљедње три године једна од најпозитивнијих не само у Бањалуци него и много шире. Осим обнављања омладинске школе и постепеног формирања јаког сениорског тима који је минуле сезоне освојио све што се могло у БиХ, посебну похвалу заслужује опредјељење да ухвате корак с временом када је у питању укључивање науке у тренажни процес.

Тако су “осицама” већ неколико година отворена врата Факултета за физичко васпитање и спорт, односно Института за спорт.

- Сви знамо гдје је Борац био прије пет година, а гдје је сада. Доласком у клуб директора Дарка Савића интензивирали смо сарадњу и, да тако кажем, отворили врата једни другима. Клуб је на неки начин постао наставна база у којој студенти могу да осјете праксу. Срећни смо и што су наша два бивша студента Никола Граховац и Никола Бијелић као тренери важне карике у стварању овог тима. Спорт и наука одавно су постали једно, наши клубови су ту мало заказали, али је дошло вријеме да се струка пита, консултује и слуша, а резултати су јасно мјерљиви - рекао је декан Факултета за физичко васпитање и спорт Борко Петровић.

Слична сарадња успостављена је и са Паневропским универзитетом “Апеирон”, на чија врата куцају рукометашице које имају проблема са повредама.

- Потписали смо уговор о спољнотехничкој сарадњи са ЖРК Борац, кога смо препознали као здрав клуб са стручним кадром и добром, директном комуникацијом. Од тренутка нашег договора рехабилитација рукометашица Борца је у рукама наших студената, наравно у сарадњи са професорима, тако да сарадња доноси обострану корист. Наши студенти имају предмет који се зове физиотерапија у спорту, па им пракса са клубовима попут мушког и женског рукометног клуба Борац доста значи, а с друге стране, и тим клубовима је од изузетне важности да су њихови играчи у сигурним рукама - рекао је продекан на Факултету здравствених наука Паневропског универзитета “Апеирон” Гордан Бајић.

Једна од рукометашица које су прошле сву голготу са оним Борцем који је доведен на ивицу егзистенције јесте садашњи капитен Јована Новаковић.

- Ако вам кажем да смо на гостовања путовале аутомобилима и то само онај број играчица који је довољан да одиграмо меч, а да се дешавало и да нам у недостатку чувара мреже на голу стоји играч, мислим да је то довољно. Сада је све много другачије, ведрије и професионалније. Од људи који воде клуб имамо огромну подршку, можемо да им се обратимо и када имамо неки проблем и ван рукомета. Лијепо је када осјећаш сигурност и знаш да имаш подршку чак и када не иде најбоље - рекла је Новаковићева.

Петровић истиче да је од највеће важности правилан и стручан рад са млађим категоријама.

- Клубови можда немају довољно новца, али је приоритет да онолико колико имају троше на прави начин. Рад са дјецом у сопственој школи је од пресудне важности и зато је ту потребно пажљиво одабрати тренере, јер управо они обликују будуће првотимце. У ЖРК Борац су то препознали, али још постоје они који мисле да све знају. Не морамо да идемо далеко и видимо како се ради, Хрватска и Словенија су близу нас, није срамота преписати или тражити савјет - нагласио је Петровић.

Психолог

Укључивање у рад спортског психолога такође је дуго било једна од табу тема у нашим клубовима, али се и то полако мијења.

- Имале смо колективни разговор са психологом, а сада смо почеле да идемо и индивидуално. Једва чекам да осјетим то искуство и чујем стручно мишљење о ономе што живимо на терену, тренинзима, утакмицама - рекла је Новаковићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана