Зоран Гобац, најбољи ђак Мире Бјелића, за "Глас": Свако дружење нова лекција

Дејан Кондић
Зоран Гобац, најбољи ђак Мире Бјелића, за "Глас": Свако дружење нова лекција

ЗАГРЕБ - Остаће сјећања на дане који никад више неће сванути и ноћи које се никад нису завршиле, на нека дружења која су била више од спорта, а мање од политке.

Била су истинска, пријатељска, у култном бањалучком ресторану "Сирано". Све то добро памти алфа и омега Загреба, Зоран Гобац, који је тамо са Миром Бјелићем сатима причао о рукомету, животу...

Сива еминенција хрватског рукомета, човјек који је Загреб, гле чуда, уз "помоћ" Борца подигао до трона Европе, те ударио темељ моћне хрватске репрезентације радо се, за "Глас Српске", присјетио свог доброг пријатеља и учитеља, Мире од Борца, бањалучког Борца.

- Дуго сам познавао Миру, од неке 1973, 1974. године. Нисам био неки озбиљан играч, али сам играо Прву лигу Југославије у дресу Загреба. Миро је био легендарно десно крило Борца, Боро Голић је био на лијевом крилу, били су ту и Добривоје Селец, Милорад Каралић, Момо Голић, Небојша Поповић и Ако Арсланагић на голу...Мајко моја, каква екипа! Касније је ту дошао и Бели Рађеновић...Ма, видите, понављам, нисам ја био на том нивоу...Но да се вратим на Миру. Био је синоним Борца, неке градске раје у Бањалуци, како би се то рекло. Колико смо пута сједили у "Сирану"... – у даху је рекао Гобац.

Један од најутицајнијих људи у рукомету у овом дијелу Европе, који је и сам учио од покојног Мире Бјелића, истиче да је творац моћног Борца на терену "40X20" и око њега знао све, те додаје да су се повремено чули.

- Имали смо ми контакте свих ових година. Честитали смо један другоме Божић, Нову годину. Увијек се од Мире имало шта чути, научити. Ја сам 1982. године преузео Загреб, кад је Миро већ у Борцу поставио многе ствари на своје мјесто. Имали смо ми и добрих сукоба око играча, Истока Пуца, Патрика Чавара. Тада је Борац лагано падао, а Загреб се дизао, био у пуном налету. Нису то били неки не знам какви сукоби, напротив, увијек смо били и више него коректни. Хоћу да кажем и то, нити су сви вољели Миру у Бањалуци, те у бившој држави, нити мене сви воле у Загребу, односно у Хрватској ха-ха-ха...Па ко ће волити некога што нешто направи у животу ха-ха-ха. Ду*елисци му нису могли прићи. О Мири могу рећи све најбоље – истакао је Гобац.

"Газда" Загреба испричао и колико је повезан са Борцем, односно Бањалуком.

- Мој вјенчани кум је Зринко Тутућ, а његов отац Тоне је био предсједник Борца. И те како смо ми повезани. Да не говорим онда да смо из Борца довели Патрика Чавара, којег је Борац прво узео Метковићу, Пипета Смајлагића, па покојне Истока Пуца и Златка Сарачевића...- нагласио је Гобац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана