Златни олимпијци у Бањалуци: Српски ватерполо има лијепу будућност

Дарко Драгичевић
Златни олимпијци у Бањалуци: Српски ватерполо има лијепу будућност

БАЊАЛУКА - Златни српски ватерполисти капитен Никола Јакшић и Радомир Драшовић били су гости Бањалуке. Њихова екипа Раднички Крагујевац одиграла је хуманитарни меч против Борца, али они одлуком тренера нису били у саставу јер их чува за мечеве у Лиги шампиона.

Златни ватерполисти су показали да су сјајни не само у базену већ и мимо њега, јер су се дружили са младим играчима дајући савјете и аутограме, а били су отворени и у сусрету са новинарима. Оно на шта је бивши селектор Дејан Савић био поносан и често истицао, да су они не само сјајни спортисти већ и образовани и квалитетни људи, показало се и овог пута.

Наравно, сјећања на треће везано олимпијско злато у Паризу су и даље свјежа, посебно због начина на који је освојено. Капитен Јакшић је досад освојио осам злата (три пута Олимпијске игре, два пута европски шампион, Свјетско првенство, Свјетска лига) и истиче да му је ово ипак најдраже. Прво злато је освојио против Хрватске, тада са 18 година.

- Дефинитивно ми је ово најдража медаља коју сам освојио управо због тог неког турбулентног пута који смо прошли сви заједно. Нисмо имали медаљу три године и лоше смо почели на Олимпијским играма, али нисмо губили наду и веру у своје могућности. Због свега што смо прошли то ми је најдража, мада и она против Хрватске. Прва медаља, био сам млад и још нисам знао ни шта играм ни како да се понашам с момцима. И она има специјално место, мада ми је од олимпијских ова најдража. Искрено, надам се да ћемо вас након овако лепих најава и пријема и даље обрадовати медаљама са великих такмичења и да ово није крај што се тиче успеха - рекао је Јакшић.

Саиграч из репрезентације Радомир Драшовић истиче да капитен није губио наду ни након ремија против Јапана ни тешког пораза од Аустралије.

- Верујем да смо само ми и наши најближи веровали у успех. Добро, можда и Југа који сад добацује (Југослав Васовић био у сали). На крају је испала заиста најлепша прича. Ћутали смо, радили и веровали у себе. Сад кад се сетим како је лоше кренуло, али испало је због тога још слађе. Од понора до најсјајнијег одличја. Најбитније да нисмо сумњали у себе. Ево, кад сте питали, шта нам је капитен рекао након два меча: “Не брините, браћо, можемо ми то”. То је нешто што је остало најупечатљивије током турнира - истакао је Драшовић.

А оно по чему ће се памтити Париз, осим злата, је и сјајан гол Николе Јакшића против Грчке у посљедњој секунди за пласман у полуфинале.

- Искрен да будем, убеђен сам да сад шутнем још 50 или 100 пута, мислим да не бих гол погодио. Гледам на тај гол као на награду за наш колективни труд, муку и све што смо прошли заједно. Надам се да више нећемо имати момената да ћемо чекати крај утакмице да то решимо, верујем да ће то бити раније као у полуфиналу и финалу и да смањимо и себи, али и вама стрес - уз осмијех је истакао капитен.

Многи су након периода без трофеја сумњали у будућност српског ватерпола. Међутим,  након злата је опет другачија ситуација.

- Ма сигурно је да српски ватерполо има будућност. Увек гледамо оптимистично у то и верујемо да можемо да будемо прави и у наредном периоду. Не бих да откривам детаље, али сам сигуран да наш спорт има лепу и успешну будућност - додао је Драшовић.

Ове сезоне Раднички ће играти у Лиги шампиона. Његови ривали у групи ће бити Ференцварош, који брани титулу, те Јадран Сплит и Динамо Тбилиси. 

- То је менталитет који овај тим има и због кога сам и дошао, да сваку утакмицу идемо на победу. Без обзира на то што је Ференцварош главни фаворит у групи, а и читаве Лиге шампиона, ми идемо на победу у сваком мечу. Не знам да ли ћемо успети, али морамо у то да верујемо. Нова екипа је, биће тешко, али наш став се не мења. Већ у октобру ћемо видети од чега смо састављени - поручио је Јакшић.

Са њим је сагласан и Драшовић.

- Екипа је направљена тако да морамо да размишљамо о највишим циљевима, тако тренирамо и тако се мотивишемо. Заиста, дуга је сезона, сигурно ће бити много утакмица јер играмо на четири фронта. Шта доноси наредна утакмица, никад не знамо. Поучени искуством од овог љета да ништа није немогуће, верујем да ова екипа може да учини доста ове сезоне. 

Ватерполисти су, поред спортских успјеха, такође и факултетски образовани.  С обзиром на то да током сезона често имају и по три велика репрезентативна такмичења уз клупске обавезе, сигурно да је  било веома тешко све стићи. Управо је капитен Јакшић пропустио један турнир због испита.

- Хвала Богу, Никола и ја смо завршили студије, али било је заиста тешко све те обавезе постићи и ускладити. Ипак, можемо рећи да смо имали велико разумевање професора што се тиче термина и како да полажемо градиво и оно што смо пропустили. Имали смо договор и уз добру сарадњу много постигли - јасан је Драшовић.

Златни момци су одушевљени дочеком у Бањалуци. Били су и гости предсједника Републике Српске Милорада Додика. Не само они већ и остали ватерполисти Радничког захвалили су на сјајном пријему.

- Заиста смо били сјајно дочекани. Уживали смо током комплетног боравка у Бањалуци, надам се да ће сарадња бити настављена и ту смо да вам помогнемо како год можемо. Сви су нас одлично примили, уживали смо дружећи се с малишанима. Заиста је све било прелепо и осећали смо се као код куће - поручио је Јакшић.

Стевановић нас “убија”

Јакшић је након три године у Новом Београду појачао Раднички, гдје ће опет сарађивати са селектором Србије Урошем Стевановићем који је тренер екипе из Крагујевца.

- Свакако да је то један од разлога што сам дошао. Да сам знао да ће се овако јако тренирати, онда никад не бих дошао. Надам се да ће то видети јер је сад болестан, а остали играчи неће или не смеју да му кажу. Ха-ха, шалу на страну. Био је сигурно фактор, идемо да радимо добро, да се уигравамо и надамо се најбољем. Ово је нови тим. Стварно верујем да је екипа сјајна и да може пуно да уради иако ће бити успона и падова током сезоне - рекао је Јакшић.

Играли за Јелену

Ватерполисти Борца поражени су у пријатељском мечу од крагујевачког Радничког са 11:21 (2:3, 4:5, 3:8, 2:5). Овај меч имао је хуманитарни карактер јер је сав приход намијењен за лијечење Јелене Карајице, која болује од Кронове болести. У табору домаћина најефикаснији је био Борис Ичагић са шест голова, док су код Крагујевчана, који су учесници Лиге шампиона, бољи под осталих били Богдан Гавриловић са шест и Лазар Антић са пет погодака. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана