Златна лопта драстично промијенила правила, коначно ће бити јасни критеријуми додјеле

Кликс
Foto: твитер

Додјела Златне лопте од сљедеће сезоне доживјети ће неколико значајних промјена. Престижни трофеј, на контроверзан начин додијељен Лионелу Месију прошле године, бити ће додијељиван на основу перформанси током цијеле сезоне, а не календарске године како је раније био случај. Колективни аспект и освојени пехари остати ће у другом плану, у корист "индивидуалних наступа".

Ову информацију објавио је лист Франс Футбал који додијељује награду, а трофеј ће сада бити усклађен с комплетном сезоном, која ће трајати од аугуста до јула, а планирано је да жири има строжије стандарде оцјењивања, "прочишћени" предизбор и јасније критерије додјеле.

Сљедећа додјела награда одржат ће се у септембру или октобру 2022. и односит ће се на сезону започету годину дана раније, посебно узимајући у обзир Лигу првака за мушкарце (финале 28. маја) и Еуро за жене (6.-31. јула).

Ова реформа долази јер ће се календар сљедеће сезоне окренути наглавачке организацијом Свјетског првенства 2022. у Катару у новембру и децембру, а не током љета.

Франс фудбал је такођер направио и друге значајне промјене, као што је интеграција бивше звијезде Дидиера Дрогбе у одбор који је одговоран за ужи избор номинованих.

Уз то, ће бити пооштрен и број гласача који ће и даље бити састављен од новинара, с једним гласачем по нацији, али жири ће сада укључивати ​​само 100 гласача за мушку Златну лопту (у успоредби с пријашњих 170), што одговара 100 најбољих пласираних нација на ФиФА-иној ранг листи и 50 за женску Златну лопту на исти начин.

Коначно, ће бити разјашњени критеријуми додјеле: колективни аспект и освојени пехари заузимат ће друго мјесто, у корист "индивидуалног наступа" и "одлучног и дојмљивог карактера такмичења".

"Ради се о избјегавању двосмислености, јасном и досљедном. Златна лопта је индивидуална награда, темељена на индивидуалној изведби", тврди главни уредник Франс Фудбала Франс Фере.

Подсјећамо, Аргентинац Лионел Меси је прошле године добио седму Златну лопту у каријери, а освојио ју је испред Пољака Роберта Левандовског за којег су многи сматрали да је заслужио ово ласкаво признање.

Меси је раније освајао Златну лопту 2009., 2010., 2011., 2012., 2015. и 2019. године. Аргентинац је тако остао играч с највећим бројем Златних лопти (7), Кристиано Роналдо има пет, а Платини, Крyф и Ван Бастен имају по три.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана