Златко Јовановић, нови тренер Хонведа, за “Глас Српске”: Афирмација младих прије резултата

Милан Зубовић
Златко Јовановић, нови тренер Хонведа, за “Глас Српске”: Афирмација младих прије резултата

БУДИМПЕШТА - Корак напријед у тренерској каријери направио је Златко Јовановић. Након двије сјајне сезоне у словачком Комарну преузео је мађарски Хонвед са којим је потписао уговор на једну плус једну сезону.

То ће му представљати нови велики изазов, а прошле сезоне стигао је до финала плеј-офа националног првенства, док је играо и Фајнал фор Алпе Адрија купа.

- Растанак са Комарном био је емотиван јер сам са тимом остварио добре резултате, али било је време за корак напред. Хонвед је озбиљан клуб, док је мађарска лига много јача од Словачке. Екипа из Будимпеште је велико име мађарске кошарке, велико спортско друштво и једна од три највеће националне академије, уз Дебрецин и Печуј, тако да је супер што сам ту међу њима - рекао је Јовановић за “Глас Српске”.

Један од кључних људи у клубу је можда и најпознатији мађарски кошаркаш посљедњих година Мартон Бадер, а улогу координатора селекција има бивши члан Борца из Бањалуке Драган Алексић.

- Бадер је пратио мој рад у Комарну па ми је понудио уговор, који сам прихватио јер ми и супруга делимично живи у Будимпешти. Алексића знам одраније, а обојица смо играли за Слободу и Борац. Он је сада координатор свих омладинских селекција и биће један од савјетника у клубу. Велико је кошаркашко име у Мађарској и инсистирао сам да буде ту када дођем - истакао је Јовановић.

Занимљиво је да амбиције клуба нису првенствено везане за резултат екипе, већ развој младих играча.

- Хонвед није као остали клубови и базиран је на развоју играча у млађим категоријама. Имамо велики број репрезентативаца у омладинским селекцијама које желимо да промовишемо у први тим и да они касније направе велике каријере. Играћемо лигу са три странца у екипи иако је дозвољено пет, али не желимо да узимамо места нашим талентованим момцима, већ да им пружимо прилику за напредак. Резултат није примарни циљ, али ћемо покушати да спојимо у једно добре игре и развој играча, јер се на крају сезоне ипак гледа то шта смо направили. Опстанак не сме доћи под знак питања - нагласио је Јовановић.

Смањење броја странаца вјероватно значи и растанак са српским кошаркашем из Требиња Стефаном Мијовићем.

- Мијовић је одиграо две одличне сезоне, али још не знамо његов статус. Видећемо шта ће бити са странцима - додао је Јовановић.

Признао је да слабо “дивани мађарски”.

- Јако слабо причам мађарски јер је један од најтежих језика на свету. Сигурно је да ћу сада напредовати јер ће ми супруга помоћи мада и она не говори баш најбоље мађарски иако је полу-Мађарица - рекао је Јовановић.

Камп

Седму годину заредом Јовановић је организатор кошаркашког кампа који ће ове године окупити око 300 дјечака у Новом Бечеју, гдје је он рођен.

- Настављамо јако добру причу и биће новитета ове године јер планирамо сарадњу са једном школом кошарке. Радимо и боримо се на радост свих наших полазника - рекао је Јовановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана