Животна прича Ђанлуиђија Буфона: Човјек који не зна стати

GS
Foto: Arhiva

Један од најбољих голмана свих времена Ђанлуиђи Буфон не помишља још увијек ићи у пензију. Легендарни голман ће у суботу напунити 45 година, а већ му нуде нови уговор.

Италијан тренутно наступа за екипу Парме, а према наводима италијанских медија, Буфона је назвао његов бивши саиграч из репрезентације и спортски директор Милана, Паоло Малдини који му је понудио уговор са Миланом у трајању од шест мјесеци са могучношћу продужења истог.

Буфон је рођен 28. фебруара 1978. године. За млади тим Парме игра од 1991, са само 13 година. Професионалну каријеру и деби за први тим Парме биљежи 4 године касније, 19. новембра 1995. године, преноси Аваз.

Почео у Парми само са 13 година

Већ идуће сезоне проглашен првим голманом Парме. Двије сезоне касније, освојио је УЕФА куп са Пармом, а исте године осваја и Куп Италије.

Тада је већ сматран перспективним голманом, па и није било изненађење што је 2001. године прешао у Јувентус за рекордну суму плаћену за једног голмана од 53 милиона евра. За екипу Парме је за шест сезона скупио 168 наступа. 

Званичан деби за Јувентус усљедио је 18. септембра 2001. Већ прве сезоне у Јувентусу биљежи 11 наступа у Лиги првака. Од тада је константно први голман Јувентуса, а све остало је историја. 

У Јувентусу провео 17 сезона

Буфон ће у Јувентусу провести 17 сезона, гдје је успио забиљежити фасцинантних 655 наступа у свим званичним утакмицама за торинске "црно–бијеле".

Наступајући за Јувентус Буфон је освојио 11 пута титулу првака Италије, 4 трофеја у Купу Италије и 5 трофеја у Суперкупу Италије.

Био је и 3 пута финалиста Лиге првака, а једном је морао да освоји и прво место у Серији Б пошто није напустио клуб чак ни за вријеме поменуте афере "Калчополи".

Буфон је своју репрезентативну каријеру почео давне 1996. године када је био члан Олимпијског тима Италије у Атланти.

Буфону је позив у национални фудбалски тим Италије дошао након одличних наступа у дресу Парме, гдје добива позив у талијанску репрезентацију. 

Позван је као замјена за озлијеђеног Ђанлуку Паљуку у квалификацијској утакмици за Свјетско првенство у фудбалу 1998. године против Русије у Москви.

Круна каријере титула првака свијета

Буфон је сачувао свој гол 453 минуте без примљенога поготка, што га ставља на пето мјесто несавладаних голмана свих времена на Свјетским првенствима. 

Круна његове репрезентативне каријере је употпуњена освајањем Свјетског првенства 2006 у Њемачкој, када су славили у финалу против селекције Француске након бољег извођења пенала. 

За селекцију Италије је скупио 176 наступа, а 2017. године се опростио од репрезентативног дреса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана