Због усташких узвика кажњен аустралски клуб, двојици навијача доживотна забрана

Срна
Због усташких узвика кажњен аустралски клуб, двојици навијача доживотна забрана

СИДНЕЈ - Фудбалски клуб хрватских исељеника "Сиднеј јунајтед" кажњен је због усташких повика навијача са трибина, а два навијача ухапшена су због нацистичког салутирања и доживотно им је изречена забрана уласка на стадион, преносе хрватски медији.

Због усташких повика Аустралијски фудбалски савез казнио је клуб са 15.000 долара, а у случају да се ове ствари понове клуб "Сиднеј" биће избачен из другог ранга аустралијског фудбала.

"Понашање навијача је било изразито увредљиво. Ако се понови тако нешто биће избачен "Сиднеј"", навели су из аустралијског фудбалског савеза.

Двојица навијача су ухапшена због нацистичког салутирања и доживотно им је забрањен улаз на стадионе.

Дио навијача "Сиднеј јунајтеда", клуба хрватских исељеника у Аустралији, на утакмици са аустралијским прволигашем "Мекартуром", на трибинама је викао "За дом спремни" с високо подигнутом десном руком.

Аустралијски савез ће новац уплаћен од казне искористити за едукативне програме и радионице којима је циљ сузбијање дискриминације у аустралијском друштву. Савез је поставио пет услова клубу којем пријете додатне санкције, чак и избацивање из Аустралијског купа у случају да ти услови не буду испуњени.

Услови се односе на организацију антирасистичких радионица за запослене, волонтерски рад у јеврејским заједницама, али и прописивање иницијативе унутар клуба и давање смјерница навијачима који желе подржавати клуб.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана