Затворене 28. Плазма Спортске игре младих у Сплиту: Оборен рекорд, у плану ширење

Приредио: Дарко Драгичевић
Затворене 28. Плазма Спортске игре младих у Сплиту: Оборен рекорд, у плану ширење

СПЛИТ - Свечаном церемонијом на сплитској Риви затворена је 28. сезона Плазма Спортских игара младих која је ове године у Хрватској, БиХ, Србији и Словенији окупила више од 328.870 такмичара.

Највећа спортско-аматерска манифестација и ове је године. уз такмичења у 10 спортских дисциплина, одржала и “Алта банка Спортс даy” с циљем промоције спорта и спортских вриједности, фер-плеја, инклузије и толеранције.

- Хвала владама све четири земље што нас подржавају и хвала свим спонзорима што заједничким снагама пружамо могућност дјеци да им на Играма све буде потпуно бесплатно, да се баве спортом, да се друже, шире толеранцију и фер-плеј. На крају ове рекордне сезоне желим да захвалим дјеци која су учествовала, која су и разлог зашто Игре постоје и због којих ћемо све направити да се ширимо и у друге земље - рекао је оснивач и предсједник Игара Здравко Марић. 

Такмичари из Хрватске, БиХ, Србије те Словеније у Сплиту су се такмичили у 10 дисциплина: Кока-кола купу, Пили турниру у малом фудбалу, Киндер џој оф мовинг у уличној кошарци, Фарманова турнир у рукомету, м:тел турнир у одбојци, Тојота турнир у тенису, Лутрија БиХ турнир у стоном тенису, ЈУБ јупол турнир одбојци на пијеску, шаху, граничару и атлетици у склопу м:тел Дана спорта и Моја кравица турнира.

Врхунац такмичарског дијела била су велика финала Кока-кола купа. Побједници највећег турнира у малом фудбалу у Европи су екипе из БиХ - ФК Пирометал у мушкој и Радник у женској конкуренцији. Медаље најбољим екипама и појединцима додијелили су фудбалске легенде Аљоша Асановић и Игор Штимац, министар спорта Сјеверне Македоније Борко Ристовски, министар спорта Србије Зоран Гајић и оснивач и предсједник Плазма Спортских игара младих Здравко Марић.

На свечаној церемонији затварања уз 824 учесника Међународне завршнице присуствовали су и уважени гости: Јоханес Хан, комесар Европске комисије за буџет и администрацију, Кристофер Роберт Хил и Џулија Хил, амбасадор САД у Србији, Зоран Гајић, министар спорта Републике Србије, Матјаж Хан, министар туризма и спорта Републике Словеније, Јасна Дураковић, министарка образовања и науке ФБиХ, Борко Ристовски, министар спорта Сјеверне Македоније. Ту су били бројни представници главних  спонзора: Зоран Богдановић, Франк О'Донел, Марсел Мартин  (Coca Cola Hellenic Bottling Company),  Дора Стрезова Николова, Горица Стојковић  (Coca Cola HBC Adria i Srbija),  Драган Стајковић, Огњен Лазић, Ана Ковачевић, Милица Шетка (Бамби а.д.), Адриан Јежина, Мислав Галер, Дамир Врсајковић (Телемах Хрватска), предсједник Хрватског фудбалског савеза Маријан Кустић, Аркадиј Дворкович предсједник Свјетске шаховске федерације, Ерион Велиај, градоначелник Тиране, Никола Тацић (m:tel), Џенан Мулић и Владимир Стојановић (Фарманова), Игор Мањић (Подравка БиХ) и Матеј Шушњар (МЦИ Широки Бријег). 

Прослављени спортисти Немања Видић, Александар Коларов, Стипе Плетикоса, Милан Рапаић, Предраг Мијатовић, Јошко Јеличић, Игор Штимац, Аитор Каранца, Мехмед Баждаревић, Барбара Матић, Андреја Лешки, Лариса Церић, Тијана Богдановић и Валент Синковић су додатно увеличали завршницу.

Уз спектакуларни ватромет, музичке и плесне приредбе, програм је настављен двочасовним концертом младих и талентованих пјевача Мартина Косовца, Ане Ширић, Сергеја Божића и Натали Радовчић те сјајне кантауторке Марије Мирковић.

Свечана церемонија проглашења амбасадора одржана је у Хрватском дому уз присуство спортиста, особа из политичког и јавног живота ове четири земље. Видео-поруком новим амбасадорима обратио се и Александер Чеферин, предсједник УЕФА и амбасадор СИМ-а. 

- Није битно је ли аматерски, професионални спорт, спорт промовише оно најбоље и најљепше, и важан је за развој дјеце, за карактер, за будући живот. Спортске игре младих су прави пут, јер овај пројекат је глас који се чује далеко. Дјецу не можете преварити, осјећају емоцију и управо је то оно чега се ја сјећам кад сам био учесник са десет година. А сада је на мени да промовишем оно најбоље, што сам научио на Играма и да едукујем нашу дјецу за бољу будућност - рекао је Шиме Врсаљко којем је плакету уручио Немања Видић.  

Поред тога, одржана су и такмичења у шаху гдје су учествовали бројни гости предвођени предсједником Свјетске шаховске федерације те бројним велемајсторима. 

Прокуративе су постале терен за атрактиван ревијални турнир у граничару, на којем су се гости Плазма Спортских игара младих присјетили дјетињства. Заједно с младим спортистима одиграли су познату игру, а догађај је окупио познате личности из регије које су, уз много смијеха и забаве, поновно доживјеле радост игре из дјетињства. Тако су у тиму БиХ заиграли Јасна Дураковић, министарка образовања и науке ФБиХ, те спортисти Лариса Церић, Мехмед Баждаревић, Аитор Каранка и глумац Зенит Ђозић. 

Плазма Спортске игре младих највећа су спортско-аматерска манифестација у Европи, све активности и такмичења од прве до финала у потпуности су бесплатни, а током 28 година окупиле су више од 3.088.000 дјеце и младих.

Увијек уз дјецу

Дугогодишњи амбасадор СИМ-а Јоханес Хан, комесар Европске комисије за буџет и администрацију, добродошлицу на Спортске игре младих зажелио је Александру Коларову: 

- Драго ми је да ове генерације имају шансу да учествују на Спортским играма младих. Упорност, радост и искреност коју дјеца имају су нешто што нама старијима могу показати, а ми са својим искуством морамо им помоћи да наставе тим путем. Као нови амбасадор бићу им на располагању да новим генерацијама усадимо да се баве спортом, али прије свега да буду добри људи.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана