Зашто је Супербоул Американцима попут националног празника

Танјуг
Зашто је Супербоул Американцима попут националног празника

ВАШИНГТОН - Чувени Супербоул, финална утакмица за овогодишњи трофеј лиге америчког фудбала (НФЛ), биће одигран сутра, а бориће се браниоци титуле, играчи Канзас Сити Чифса и Сан Франциско Фортинајнерса.

Супербоул из године у годину потврђује да је један од најважнијих спортских догађаја у САД и за многе Американце је попут националног празника.

Овогодишњи меч између двије најбоље екипе НФЛ на стадиону у Лас Вегасу биће прилика да се гледаоци широм САД окупе и уживају у спорту, али и у наступима познатих музичара на полувремену утакмице, као и свему што доноси атмосфера која окружује "спектакл над спектаклима", преноси Глас Америке.

Први Супербоул одржан је 1967. године и од тада је популарност овог догађаја само расла, толико да је у великој мјери изашла ван граница спорта, али и Сједињених Америчких Држава и вјероватно представља један од најјачих извозних производа Америке.

Према подацима НФЛ-а, прошле године је само минут преноса Супербоула гледало више од 183 милиона људи у Америци.

-Кад већ продају рекламе за астрономске цене, оглашивачи су почели да их праве специјално за Супербоул. Рекламе су често засноване на темама око фудбала. Биле су заиста спектакуларне у смислу већег буџета, занимљивије, паметније, забавније и то је све више почело да се примјећује - наводи професорка Универзитета Сиракјуз, Ен Озборн.

Професор Мартин Конвеј подсјећа да је било чак и расправа у САД да дан после Супербоула буде проглашен за празник.

-То је зато што постоји толико интересовање и умор после Супербоул журки и свих културолошких аспеката тог догађаја. Буквално се ништа друго не дешава интересантно у овој земљи током дана када је Супербоул. Све остале спортске лиге се склањају са пута, не такмиче се са тим. Нема других великих догађаја. Супербол је постао више од игре - каже Конвеј.

Дугоочекивани меч између Канзас Сити Чифса и Сан Франциско Фортинајнерса биће приказан у 190 земаља, уз подстицај америчког Стејт департмента.

-У суштини цијели свијет добија приступ Супербоулу - рекао је за Ројтерс извршни потпредсједник НФЛ Питер О'Рајли.

Колико се у Америци прича о предстојећој утакмици у Лас Вегасу, толико јавност посвећује пажњу и вези играча Чифса Тревиса Келсија и музичке суперзвезде Тејлор Свифт.

Саговорници „Гласа Америке“ оцјењују да ће ова спортско-музичка романса допринијети још већој популарности америчког фудбала и донети нову димензију Супербоулу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана