Забрана такмичења џудисти Садиковићу због позитивног допинг теста

Срна
Забрана такмичења џудисти Садиковићу због позитивног допинг теста

САРАЈЕВО - Џудиста Харун Садиковић из Бихаћа кажњен је са шест мјесеци забране такмичења, јер је његов допинг тест био позитиван и то на забрањену супстанцу хидрохлортијазид, саопштено је из Агенције за антидопинг контролу БиХ.

Осим забране такмичења, Садиковићу су поништени сви резултати постигнути од дана прикупљања позитивног узорка 16. фебруара па до 23. априла, дана ступања одлуке о забрани такмичења, наводи се у одлуци Џудо савеза БиХ.

У саиопштењу се додаје да је у прикупљеном узорку за допинг контролу откривена супстанца хидрохлортијазид која је у Листи забрањених средстава за 2020. годину сврстана у групу "С5 диуретици и маскирни агенси".

Из Агенције појашњавају да је ријеч о супстанци која се користи за снижавање крвног притиска и избацивање вишка течности, а такође се примјењује за смањење ризика стварања каменца у бубрегу код особа с високим процентом калцијума у урину.

"Узимањем ове супстанце Садиковић је починио кршење члана Свјетског антидопинг кодекса 2.1 Присуство забрањене супстанце или њених метаболита или маркера у узорку спортисте", истичу из ове агенције.

Садиковић је побједник Европског купа за сениоре 2015. у Сарајеву и Цељу, а освојио је и бронзану медаљу на Европском купу у Риму прошле године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана