"Врле" изабран међу десет милиона српских навијача – он је тај који је посебан!

ГС
"Врле" изабран међу десет милиона српских навијача – он је тај који је посебан!

Борис Врховац, један од највећих колекционара спортских реквизита на свијету, изабран је од стране Свјетске фудбалске федерације као "баш тај навијач" који треба да представља земљу у промотивном навијачком филму!

Још само четири мјесеца остала су до почетка Мундијала у Катару.

Најбоље фудбалске репрезентације на планети, њих 32, надметаће се за престижни трофеј. Једна од тих селекција је и Србија, а баш из тог разлога представници ФИФА ТВ су ових дана у Бањалуци!

О чему се ради?

Наиме, ТВ кућа при Свјетској фудбалској федерацији покренула је пројекат током којег ће снимити и објавити 32 кратка филма о "загриженим" навијачима, по једном из сваке земље-учеснице Мундијала.

Када је ријеч о Србији, избор је био – Борис Врховац "Врле", бањалучки физиотерапеут, један од највећих колекционара спортске опреме на планети и велики навијач српских националних тимова.

А све се десило на приједлог Фудбалског савеза Србије!

"Прије свега, част и задовољство ми је да једна ТВ кућа која представља Свјетску фудбалску федерацију дође прво у Бањалуку. ФИФА ТВ је тражила једног навијача који је специфичан и посебан по одређеним стварима да би могао да представља Србију.

 Савез им је дао мој број телефона, они су се јавили. Баш смо причали о томе кад су стигли, питали су ме 'Јеси ли био изненађен кад смо те звали?' Можеш само да замислиш које је то задовољство да међу десет милиона Срба тебе изаберу да будеш тај један који ће представљати своју земљу. Водили смо тај неки разговор, постављали су питања која су њима карактеристична, шта то карактерише те навијаче, која је то емоција, шта их то чини посебнима, што их одваја од других... Мене, ето, то колекционарство", каже Врховац за МОНДО, истакавши да је инсистирао да се комплетно смимање обави у Бањалуци.

"Тражио сам да дођу ов|е, иако живим и у Београду. Тамо ипак имам мали стан тако да нисам могао све експонате да представим, већина ствари ми је ов|е у Бањалуци, морао бих да узмем камион па да вучем све за Београд, да они то нег|е поснимају. Ов|е сам изложио те неке ствари које су ријетке и упечатљиве."

Планирано је да се током дводневног боравка посјете бројни објекти, али и знаменитости "крајишке љепотице". Прва дестинација био је Факултет за спорт и физичко васпитање.

"Доле већ има једна стална поставка спортске опреме и тамо сам им у једној сали за састанке, на огромном столу, приказао много тих ствари. Вјеруј да не знам ни броја, али сигурно преко 100 дресова репрезентације Србије. У стану су исто изложени неки српски дресови, али и ови ријетки који су припадали легендама спорта попут Пелеа, Марадоне...", каже популарни Врле, који није само фан фудбалске репрезентације Србије.

"Навијам у чему год Србија игра! Немам тих неких клупских баријера, да сам опредијељен за Црвену звезду или Партизан, што је код нас у гро случајева. Немам тих амбиција нити тих жеља, само репрезентација Србије у било којем спорту", категоричан је Врховац.

Много је посла пред екипом ФИФА ТВ, али и Борисом ових дана. 

"Планирају да сниме центар града. Добили смо дозволу за употребу дрона у центру, да се снима Храм Христа Спаситеља, потом Палата предсједника Републике Српске, Господска улица... Планирано је да се оде и на Бањ брдо, да то снимимо, као и дружење са мојим пријатељима у кафе-бару који смо изабрали и г|е ће се скупити већина тог мог друштва из свијета спорта. Такође, планиран је и обилазак Бањалучке пиваре, која је један од спонзора фудбалске репрезентације Србије.

 Имамо и резервисан термин за фудбал на помоћном стадиону Борца, гдје ће играти двије екипе по шест играча, а наступиће моји пријатељи из ветерана ФК Борац. Биће обучени у Борчеве мајице, а ту ће на центру бити велика округла застава са логотипом Борца. Ту ће исто подићи дрон, да се све то сними из ваздуха. Ја ћу бити, наравно, у дресу репрезентације Србије. Послије тога имамо посјету РТРС-у, затим је планирано снимање парка "Младен Стојановић" и Националног тениског центра, а на крају су у плану вожња дајак чамцем и посјета тврђави Кастел", поручује Врховац.

Споменули смо већ – све се ово дешава као пројекат свјетске куће фудбала за Мундијал у Катару, г|е је Врховац провео значајан дио живота, радећи као физиотерапеут тамошње рукометне репрезентације.

Од наредне планетарне фудбалске смотре, Врле очекује много!

"Од самосталности Србије, од 2006. године, ово је прва генерација А тима која, мислим, има све – и амбијент, и саму атмосферу у репрезентацији, и неоспорни квалитет играча, и то заједништво... Мислим да сада може да се направи нешто! Нажалост, у прошлим периодима нисмо имали некаквог успјеха. Нас старије ипак емотивно веже та бивша Југославија и тај највећи успјех у Италији 1990. године, када се стигло до четвртфинала. Тада је исто била једна сјајна генерација која је несрећно, послије пенала, испала од Аргентине.

Послије тога нажалост није било успјеха, иако је била још једна сјајна генерација са Пиксијем, Дејом, Мијатом... у Француској 1998. године. Послије тога не памтимо по добром Мундијал 2006. у Њемачкој и четири године касније у Јужној Африци, г|е смо добили Нијемце, али смо нажалост изгубили од Гане... У Бразил 2014. нисмо ни отишли, у Русији 2018. смо испали у групи, добијемо прво коло, а онда изгубимо од Швајцарске и Бразила и испаднемо. 

Сада је нормално да су очекивања са овом групом момака, са капитеном Тадићем, Митровићем, Влаховићем, Сергејом... таква да мора да се прође група, без обзира на квалитет и Швајцарске и Камеруна. Мислим да ми са Бразилом треба да прођемо групу, а послије тога – боже мој, све је отворено, укрштају се групе... 

Мислим да Србија може да стигне до четвртфинала ако се све коцкице сложе, жријеб, мало среће, ко ће имати мање повријеђених играча, ко ће се брже опорављати, у једној атмосфери која није упечатљива иначе за Мундијал који се игра у новембру у децембру. Ако је четвртфинале, то је опет једна утакмица, зашто не и даље.

Али ево, моје жеље су да прво прођу групу, послије тога шта нам бог да, ја се надам бар четвртфиналу", оптимистично најављује Борис, који се нада да ће имати прилику да у Катару на лицу мјеста подржи изабранике Драгана Стојковића – Пиксија.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана