Владо Чапљић се бираним ријечима опростио од учитеља Ивице Осима: Ауторитет меког срца

Дејан Марић
Владо Чапљић се бираним ријечима опростио од учитеља Ивице Осима: Ауторитет меког срца

БАЊАЛУКА - Ивица Осим је био фудбалска икона и инспирација, тренер испред свог времена, наизглед строг, а заправо меког срца и слободног духа, са јединственим смислом за хумор.

Овако је Штрауса или Швабу, како вам је драже, који је у недјељу преминуо у 81. години живота након дуге и тешке болести, описао његов ученик Владо Чапљић, прослављени ас Жељезничара, Партизана, Динама...

Осим је иза себе оставио богату заоставштину као играч, тренер и функционер. Бранио је боје Жељезничара, Цволше Бојса, Стразбура, Седана и Валенсијена. Свог Жељу је са успјехом предводио са клупе, границе је наставио да помјера са Партизаном, репрезентацијом Југославије, Панатинаикосом, Штурмом, ЏЕФ јунајтедом и јапанским националним тимом. Уз то, у Фудбалском савезу БиХ је направио револуцију спасивши га ФИФА суспензије.

И гдје год да је играо и стварао, Штраус је одушевљавао. Зато је вијест о његовој смрти на свим меридијанима примљена са тугом и горчином.

- Одлазак Ивице Осима је велики губитак за фудбал. Он је био икона које је инспирисала све, играче на терену, тренере, функционере... Ово је ударац за његов Жељезничар, али и за комплетан регион - изјавио је Чапљић.

Каријера нашег саговорника је проткана са Осимовом. Када је Штраус почињао тренерску каријеру, Чапљић се пробијао као голобради младић. И шансу му је на “Грбавици” дао управо легендарни стручњак.

- Швабо је на клупу Жеље дошао 1978. године, када се клуб вратио у Прву лигу. Дебитовао сам код Осима и све што ми се дешавало касније везано је за њега. Дао ми је шансу као клинцу, имао сам само 16 година и у том времену то је била велика инјекција за даље. Неизмјерно сам му захвалан на томе - додао је Чапљић подсјећајући да је са Осимом сарађивао и на путу до олимпијске бронзе на Играма у Лос Анђелесу.

Прослављени ас је додао да је Осим имао специфичан начин комуникације и однос са играчима који се са стране можда чинио престрог. Па ипак, није било тако:

- Некоме ко му није био близак и ко није проводио пуно времена са њим, Ивица је можда дјеловао као арогантан. Он јесте био ауторитет, али је имао и меко срце, слободан дух и специфичан смисао за хумор. Било ми је драго када ме је посјетио на једној утакмици у Источном Сарајеву. Био сам тада тренер Славије, он је дошао на меч против Широког, након чега смо сјели и баш се испричали.

За крај, Чапљић је поручио да је Осим био тренер испред свог времена, јер је још прије 30, 40 година заговарао фудбал какав се данас игра.

- Увијек је тежио надигравању, а резултати су долазили из тога. Он као тренер и ми као играчи заједнички с­мо напредовали и градили озбиљне каријере. На свом путу од Жељезничара, преко Партизана, репрезентације Југославије, ПАО-а, Граца и Јапана можда није био најатрактивнији. Међутим, Осим је добијао многе понуде, а бирао је само оне које су му одговарале - закључио је Чапљић.

Опроштаји

Од Ивице Осима опростили су се и опраштају се савези, клубови, стручњаци... Из Фудбалског савеза БиХ су поручили како су изгубили великог пријатеља, из његовог Жеље је стигла порука да ће “славити његово име док у њима срце бије”, док се од Штрауса опростило и ривалско Сарајево. Селектор Србије Драган Стојковић је устврдио како ће Мундијал 1990. под Швабином диригентском палицом вјечно памтити, капитен те екипе Златко Вујовић је поручио да је Осима доживљавао као другог оца, а предсједник ФС Јапана Козо Ташима је истакао да се “моли за човјека који је имао изврсну способност да схвати играче”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана