Владимир Цупара, голман рукометне репрезентације Србије, за “Глас Српске”: Прво да поведемо против Алжира...

Душан Репија
Владимир Цупара, голман рукометне репрезентације Србије, за “Глас Српске”: Прво да поведемо против Алжира...

Пуних 11 година прошло је од посљедње медаље рукометаша Србије на великом такмичењу, а у предвечерје Свјетског првенства у Пољској и Шведској клима у јавности је врло повољна. Најбољем се нада и голман Владимир Цупара, али у маниру искусног играча размишља зрело не желећи да се размеће обећањима.

Јасно је да су “орлови” у посљедње двије године направили џиновски корак напријед и ухватили прикључак за репрезентацијама које су годинама у врху. Неке су и побјеђивали, од неких губили, али је у оба случаја утисак да могу са свима и да је напредак у начину игре недвосмислено видљив. Зато је летвица очекивања значајно подигнута, а у складу са оним што је у нашим генима многи су је већ поставили на побједничко постоље.

-  С обзиром на то да ми је ово пето велико такмичење, поучен искуством за мене би успех био победа над Алжиром у првом колу. Можда звучи као фраза, али ништа остало ме не занима. Био бих срећан када бисмо одбранили први напад или повели са 1:0 и да са тим голом вишка играмо цели меч. Познавајући наш менталитет стварно размишљам на тај начин и мислим да је то исправно. Не смемо да гледамо много унапред! Свесни смо да су очекивања већа него прошлих година што је нормално. Битно је да знамо да можемо много, да живимо за тренутак и не размишљамо превише далеко. После Алжира иде Немачка, па Катар... Сваки минут и сваки гол су битни - трезвено резонује Цупара.

ГЛАС: Вјерујете ли да можете обрадовати нацију?

ЦУПАРА: Не знам тачну дефиницију речи “обрадовати”, али могу да обећам да ћемо се трудити да игром, понашањем, односом према светом дресу, борбеношћу и на крају резултатом то урадимо. Напредујемо из тренинга у тренинг, не плашимо се никога и ништа нас не занима осим те прве утакмице.

ГЛАС: Већина вас је у најбољим играчким годинама, имате искуства и знате како треба да приђете наступу на великом такмичењу. Колики је то плус?

ЦУПАРА: Делим ваше мишљење да смо искусни и да су се коцкице склопиле. Имамо и младих момака у тиму, али они се понашају као да су ту десет година. Схватили су обавезе како треба, одлично се уклопили, тако да знамо шта нам је циљ као групи.

ГЛАС: Прошлог љета тадашњи директор репрезентације Ратко Николић је за “Глас Српске” открио да сте се ви играчи самоиницијативно окупили усред одмора од напорне сезоне.

ЦУПАРА: Да. Било је то дружење за памћење. Илија Абудовић је дао идеју, са одушевљењем смо је прихватили. Окупили смо се усред лета, што се каже прославили живот и што имамо прилику да се дружимо. То је показатељ онога што сви изјављујемо већ дуже време - не понашамо се као да смо приморани да будемо заједно већ то осећамо и желимо. То је основни предуслов за успех!

ГЛАС: С обзиром на то да је Дејан Милосављев највјероватније изгубљен за прву фазу првенства, можда и за цијело, осјећате ли додатни притисак?

ЦУПАРА: Много ће нам недостајати Деки. Заједно смо у репрезентацији већ деценију, пријатељи смо ван терена и сјајно се надопуњујемо. Сигурно би мени и Милану Бомаштару значило да је са нама јер ми голмани умемо један другом да чувамо леђа, али шта је ту је... Лично не осећам додатни притисак, спреман сам и верујем у добре ствари. Са друге стране, доза неког терета код свих сигурно постоји јер да није тако вероватно се не бисмо ни бавили рукометом. Посебно га осећамо у дресу са државним грбом, он је привилегија коју мало људи може да осети.

ГЛАС: Драган Шкрбић је недавно рекао да су шпански стручњаци осим примата који држе гледајући резултате, најбољи и у раду “на даљину”, да екипе напредују и сазријевају чак и када нису на окупу. Осјећате ли да је то тако од доласка Тонија Ђероне?

ЦУПАРА: Да, то је апсолутно тачно. Шпанци су водећи према свим параметрима, а о Тонију имам само речи хвале. Велики је стручњак и велики човек.

ГЛАС: Да ли је научио неколико ријечи на српском?

ЦУПАРА: Није, јер је стварно премало времена у Србији. Али је упознао наш менталитет и културу. Врло је отворен, свидео се и њему наш приступ, недавно је посетио Храм Светог Саве. Одушевљен је нашим обичајима и традицијом. Од првог дана се видело да није неко ко је дошао да одради посао, већ да жели да се сједини с нама, разуме нас и да на основу тога градимо однос, поверење и резултате.

Тестирања

ГЛАС: Свјетска рукометна федерација није одустала од тестирања на вирус корона ни пред ово првенство. Размишљате ли о томе?

ЦУПАРА: Апсолутно не! Прошлог јануара било је грозно на Европском првенству. Имали смо 17 позитивних играча, неко се вратио током првенства, неко не. Нисмо се снашли у свему томе, али ове године је много нормалније. Знам да сви имамо сертификате, сви смо вакцинисани, не желим да размишљам у том правцу да ће неко бити позитиван. Чак сам чуо да ће можда и одустати од тестова...

Диви се Савићу

ГЛАС: Колико сте научили из предавања легендарног ватерполо стручњака Дејана Савића?

ЦУПАРА: Немам речи којима могу да опишем колико се дивим том човеку. Била је јако лепа атмосфера, невероватан је лик, особа за пожелети за овакав вид предавања. Упијали смо све шта нам је говорио. То су детаљи које не може нико да вам открије осим особе која је освојила све. Много смо богатији после дружења с њим па остаје само да се надам да ћемо применити неке мале тајне које нам је открио.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана