Владимир Бранковић: На Скупштини сви докази о пословању

Дарко Драгичевић
Владимир Бранковић: На Скупштини сви докази о пословању

БАЊАЛУКА - Управни одбор рукометног клуба Борац “м:тел” ће на данашњој сједници Скупштине (13 часова) упознати делегате о разлозима понуђене оставке, као и о свим новчаним средствима која су им додијељена у протеклим годинама од институција, као и начину њиховог трошења.

Директор клуба Владимир Бранковић који је такође понудио оставку наводи да жели да демантује све лажне информације које се пласирају у јавност.

- На сједници Скупштине клуба ће јасно да се види колико смо новца добијали од институција на основу редовних програма, подршке пројектима и резултатима и на шта смо трошили та средства. Желимо да прекинемо спекулације о злоупотреби средстава и да отклонимо све дилеме - навео је Бранковић.

Директор истиче да је неколико пута вршена инспекцијска контрола пословања клуба и да није пронађено ништа незаконито.

- Како би показали озбиљност ангажовали смо независну ревизорску кућу која је испитала пословање клуба и дала нам позитивну оцјену и то ћемо да покажемо на Скупштини. Такође, била је и инспекција Управе за индиректно опорезивање која је контролисала рад клуба и није пронашла неправилности. Уз то извјештај ће да поднесе и Надзорни одбор. Тиме желимо да демантујемо све приче о ненамјенском трошењу средстава и незаконитих радњи. Све те приче су неистините и само штете клубу - додао је Бранковић.

Директор клуба је затим објаснио како је дошло до тренутних дугова.

- Управни одбор, који волонтерски ради свој посао, обезбиједио је квалитетан стручни штаб, врхунске услове, добар играчки кадар. Остали смо без обећане подршке што је довело до дуговања према играчима и стручном штабу. Због тога смо понудили оставке. Наше столице нису битне. Ко год може да понуди квалитетно рјешење добро је дошао у управу клуба. Писали смо предсједнику Републике Српске Милораду Додику, премијеру Радовану Вишковићиу и градоначелнику Бањалуке Драшку Станивуковићу да видимо може ли се пронаћи рјешење - наводи први оперативац клуба.

Бранковић додаје да је без подршке надлежних немогуће остварити врхунске резултате.

- Борац може да функционише и са мање средстава, али тад је јасно да се од екипе не могу очекивати врхунски резултати и борба за трофеје, као ни окупљање великог броја чланова у омладинским селекцијама. Давање у спорт није бацање новца, већ стварање здравије нације. Довољно је  видјети колика је подршка Србије за РК  Војводину и како је то дало резултат. Без новца је немогуће сачувати свог играча или довести квалитетне играче јер они имају цијену. Није битно да ли играте у БиХ, Њемачкој, Шпанији цијена је свугдје иста - поручио је Владимир.

У клубу позивају да се донесе стратегија развоја спорта.

- Република Српска мора јасно да одреди шта је приоритет у спорту и шта би требало да се постигне. Имамо превише клубова на терету државе. Мало је новца у буџету да се помаже свима. Треба се одвојити професионални од рекреативног спорта и њиховим манифестацијама које троше знатна средства. Овако не иде. Дај да одлучимо шта је приоритет, шта има традицију и квалитет за Европу. Ако је то рукомет онда га треба помоћи на прави начин. Ако није онда се треба рећи, да клубови не рачунају на подршку те да се преоријентишемо на школски и аматерски спорт - јасан је директор који је истакао један податак.

- РК Борац је једини живи европски шампион у Републици Српској и БиХ, а поред тога је клуб који није вршио било какве пререгистрације, него функционише по првој регистрацији из 1950. године. Нисмо бјежали од дуговања, већ смо узимали кредите да исплатимо дугове, а исте смо успјешно вратили. Нисмо гасили клуб додавали слово у називу, како бисмо избјегли обавезе. Борац мора да живи без обзира ко је у њему, Бранковић, Јосиповић или неко трећи, али клуб треба да има подршку - додао је на крају.

Притисци

РК Борац води спор у вези са власништвом објекта у улици Српска број 4, гдје се налази “Мектир паб”.

- Велики су притисци, али не желимо да одустанемо од нашег простора који смо уредно купили 1984. године и домаћински управљамо њим од тог периода. Имамо велики број свједока и све материјалне доказе који потврђују да је простор наш те не постоји опција да било ко може оповргнути наше власништво над простором. Поред тога добили смо и писмену сагласност града Бањалука за упис простора те подршку од предсједника Републике Српске да истрајемо у борби. Од почетка правне борбе поднесене су бројне пријаве против клуба и његових упосленика, спроведени инспекцијски надзори, а да није нађена ниједна неправилност у пословању клуба, него су то само притисци и покушаји да се клуб ослаби и изгуби фокус са одбране имовине.

Позив у СЕХА

Рукометни клуб Борац добио је позив да опет учествује у регионалној СЕХА лиги. Ово такмичење прекинуто је након сукоба Русије и Украјине, али би наредне сезоне требало да буде опет активирано. Број клубова као и систем такмичења требало би да буде познат у наредном периоду.

- Истина је да смо добили позив и да ћемо се ускоро изјаснити о њему - рекао је Бранковић. Сви трошкови такмичења би као и у ранијим издањима били плаћени.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана