Вишеграђанин Драгољуб Видачић хвали младог суграђанина: Звезда ће извући максимум из Илића

Милан Зубовић
Вишеграђанин Драгољуб Видачић хвали младог суграђанина: Звезда ће извући максимум из Илића

БАЊАЛУКА - Много воде протекло је испод чувене ћуприје Мехмеда паше Соколовића од када је посљедњи Вишеграђанин заиграо за Црвену звезду, па све до сада када је још један кошаркаш из овог мјеста стигао на Мали Калемегдан.

Нико није очекивао да ће проћи чак три деценије између трансфера Драгољуба Видачића и Далибора Илића, који је потписао четворогодишњу сарадњу. Видачић је стигао у Звезду као провјерен плејмејкер који је занат испекао у Другој лиги Југославије, док Илић стиже као звијезда у успону са доста завидним искуством стеченим на регионалној и европској сцени. Занимљиво је да су обојица потписали за Звезду када су имали 22 године, што је обрадовало старијег кошаркаша из Вишеграда.

- Ако ћемо бити прецизнији, прошла је 31 година од мог трансфера и у то време су ми рекли да сам матор дошао после играња у Првој Б лиги Југославије, која је била изузетно јако такмичење у то време. Стигао сам из Варде, која је била мали клуб у тадашњим оквирима, мада је јако добро играла. Тада је добар друголигашки играч могао да нађе повољан ангажман у бољим клубовима, а чини ми се да данас играчи морају проћи мало дужи пут да би стигли до Црвене звезде или Партизана, који су ипак, руку на срце, виши ниво од осталих, али ме радује да наши најбољи играчи иду ка нашим најбољим клубовима - истакао је Видачић у разговору за “Глас Српске”.

За свог млађег суграђанина има само ријечи хвале, иако није имао прилику да га тренира.

- Док сам био тренер Босне, о њему су ми причале колеге које су водиле млађе категорије да је невероватан таленат, који је у међувремену оправдао, док је физички на врло високом европском нивоу, па чак и НБА нивоу. Неприкосновен је у трчању и скоковима, а сада сви очекујемо да видимо како ће се снаћи у новом амбијенту. При томе, Игокеа у којој је стасао игра мало специфичну кошарку, која је другачија од игре осталих клубова, тако да ће и он имати другачију улогу у тиму. Ипак, верујем да ће оправдати указано поверење захваљујући искуству које је до сада скупио играјући АБА лигу и Лигу шампиона. Они који га познају боље од мене кажу да је као особа врло рационалан, да потиче из фине породице, па верујем да неће наићи на неке проблеме, те да ће Звезда извући максимум из њега. Овај трансфер представља кључни помак који је морао урадити у каријери. Види се добар рад из млађих категорија, а исто тако је видљиво да је прерастао средину јер да је остао, онда би и Игокеа морала да иде на виши ниво - нагласио је Видачић.

Као тренер са великим играчким искуством поносан је на чињеницу да у малим мјестима још има врхунских талената.

- Вишеград је дао много квалитетних играча који су много више вратили Варди него ја. Играли су по десет сезона и дали немерљив допринос, а ту мислим на Жељка и Дарка Мољевића, Љубишу Кнежевића, па чак је и мој брат Љубомир дао већи допринос него ја, који сам одиграо три сезоне. Далибор је светао пример како један играч из малог места може да успе, мада се од њега тек очекује оно најбоље. Он је најбољи пример свој деци, којој даје мотив да се баве спортом, у нашем случају кошарком, па да једног дана заиграју за највеће клубове са ових простора јер се вредан рад увек исплати. Далибор је морао да оде јер је велико питање да ли би у Варди достигао овај ниво - нагласио је Видачић.

Каријера

Видачић је рођен 1970. године у Требињу и од 1988. до 1991. био је члан Варде, да би тада прешао у Инфос РТМ Београд (Атлас), а од 1992. до 1995. био је члан Црвене звезде. Потом је двије сезоне носио дрес Партизана, из којег је отишао у ИТУ Истанбул, да би послије само неколико мјесеци напустио клуб и потписао за Работнички. Повратак у Звезду десио се 1998. и у другом наврату остао је сезону, док је идуће четири био члан Хемофарма. Током 2003. кратко је био члан грчког Македоникоса, из којег се вратио у Србију и заиграо за Лавове 063 (2003/04) и Војводину (2004/05), да би посљедњу сезону у каријери одиграо у Украјини, гдје је наступао за екипу Черкаски Мавпи (2005/06). Тренирао је Варду, Босну и суботички Спартак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана