Ветерани Слоге и Сарајева, одиграли ревијални меч: Мајстори нису заборавили да играју

Дарко Пашагић
Ветерани Слоге и Сарајева, одиграли ревијални меч: Мајстори нису заборавили да играју

ЛАКТАШИ - Фудбалери Сарајева нису успјели 14. јуна 1997. године да освоје пехар намијењен побједнику четвртог Купа Републике Српске, а на реванш су чекали четврт вијека и дочекали га.

Прије 25 година Слога је у финалу Купа Српске на Градском стадиону у Бањалуци савладала екипу из тадашњег Српског Сарајева са 1:0, а у репризи финала, ревијалној утакмици ветерана одиграној у Трну, Сарајево је славило са 4:2.

Наравно да је резултат ове утакмице био у другом плану, али то се не би могло рећи по изгарању на терену, гдје је ријетко ко од играча имао мање од 45 година. Неки су загазили дубоко у шесту, а неки попут голмана Трњана Вељка Лолића су преполовили и седму деценију. Сваки њихов потез, а било је и неких који су подсјетили о каквим је фудбалским мајсторима ријеч, би­о је пропраћен громогласним аплаузом са препуних трибина стадиона у Трну.

Било је ту и бројних гостију, а све присутне је поздравио градоначелник Лакташа Мирослав Бојић.

- Лијепу смо слику послали са стадиона у Трну и поносан сам на то. Велике заслуге за ову ревијалну утакмицу припадају спортском директору Слоге Миленку Петровићу, који је покренуо иницијативу да се обиљежи четврт вијека откако је трофеј стигао у Трн - нагласио је Бојић.

Почетни ударац на утакмици извели су тадашњи предсједник Слоге Желимир Тојагић и сестра фудбалера Сарајева, покојног Александра Тинтора, Александра.

- Хвала свима који су помогли да на достојан начин обиљежимо ових четврт вијека, а вјерујем да смо им се свим дешавањима на стадиону одужили на најбољи могући начин - рекао је Петровић.

Иако су поражени, осмијех са лица капитена Слоге Раде Комљеновића није силазио.

- Јесмо ушли у зреле, можда чак и позне године, али данас смо се сви који смо били на терену осјећали млађи за двије и по деценије, колико је прошло од те финалне утакмице. Дали смо све од себе, али Сарајево је данас било боље и заслужено нас побиједило. Вјерујем да на сљедећу репризу нећемо чекати поново 25 година и да ћемо се веома брзо опет дружити - истакао је Комљеновић.

У организацији доласка екипе Сарајева координатор је био тадашњи играч екипе из Српског Сарајева Дејан Дабић, који је био презадовољан не само побједом већ и цјелокупном организацијом.

- Дуго смо чекали на реванш и дочекали смо га. Свима је јасно да је у овом мечу резултат био небитан, већ поновно окупљање, које је у већини нас пробудило доста емоција. Хвала Петровићу, који је покренуо иницијативу за одигравање утакмице, хвала домаћинима, али и свима који су за вријеме боравка у Трну били уз нас. Кући носимо предивне утиске. Трњани су нас сада задужили и мораћемо да им се одужимо тако што ћемо веома брзо направити још једну репризу овог финала. Али овог пута ми ћемо бити домаћини - изјавио је Дабић.

На стадиону је био присутан и тадашњи генерални секретар Фудбалског савеза Републике Српске Родољуб Петковић, тадашњи директор Слоге Бато Булић, али не и “трнски Берлускони” Славко Рогуљић за кога се вежу сви успјеси тадашњег прволигаша.

- Имали смо сјајну екипу и били смо међу ријеткима који су тада играли у формацији 3-4-3, али не би било ништа од тога да уз клуб није био главни финансијер Рогуљић. Жао ми је што није био са нама да се присјетимо успјеха Слоге, али и евоцирамо успомене на стара времена - нагласио је Младен Згоњанин, који је у финалу одиграном 1997. године био стријелац јединог и побједоносног гола за Слогу.

А, предиван дан у Трну употпунило је треће полувријеме, које је послије утакмице организовано у Мотелу “Ћубић”, гдје су били смјештени фудбалери Сарајева. 

Минут ћутања

Прије почетка сусрета ветерана минутом ћутања одата је почаст актерима финалног сусрета из 1997. године који више нису међу живима. То су тренер Слоге Ненад Гавриловић, фудбалери Сарајева Рајко Ешпек и Александар Тинтор, те тренер екипе из тадашњег Српског Сарајева Недељко Гојковић.

Цицибани и “Ђердан”

Прије почетка утакмице своје умијеће показали су цицибани Фудбалског клуба Слога, а на полувремену сусрета сплетом игара представили су се чланови дјечје групе Културно-умјетничког друштва “Ђердан” из Трна. И једни и други добили су громогласан аплауз са препуних трибина стадиона некадашњег прволигаша Републике Српске и освајача Купа .

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана