Велимир Петковић за “Глас Српске”: Швеђани заслужили злато, нисам видио помак Србије

Синиша Котараш
Велимир Петковић за “Глас Српске”: Швеђани заслужили злато, нисам видио помак Србије

Србија је много најављивала, али се није пласирала у другу фазу, а то се једино гледа.

Рекао је прослављени рукометни тренер Велимир Петковић у интервју за “Глас Српске” који је на тек завршеном Европском првенству био селектор Русије. Бањалучки стручњак годинама прави добре резултате у Европи који су га препоручили за клупу “зборнаје команде” коју је преузео у моменту када је некадашњи гигант буквално био на кољенима. Поред тога добро прати сва дешавања на просторима бивше Југославије па његове ријечи увијек носе посебну тежину.

ГЛАС: Како сте видјели наступ Србије са селектором Тонијем Ђероном?

ПЕТКОВИЋ: “Орлови” имају добру екипу, читам да су направили помак, али га нисам видио. Када се пласираш у другу фазу онда је то помак. Чујем да је рад увелико напредовао, али тренере попут мене и Ђероне на клупи држи само резултат. Ако њега нема нема ни нас. Наравно, тешко да се нешто квалитетно може направити за само шест мјесеци, али ко данас може да нам омогући толико времена – нико!

ГЛАС: На првом великом такмичењу, Свјетском првенству, обезбиједили сте пролаз у други круг, а сада сте на Европском остварили још бољи резултат. Како сте то видјели?

ПЕТКОВИЋ: Ако се зна да смо прије само двије године били претпосљедњи, а да смо на овом Европском првенству званично рангирани међу десет најбољих селекција, на девето мјесто, онда је и више него очигледан позитиван помак руског рукомета. Званично смо девети што је мени мало нелогично јер смо морали да будемо и боље пласирани, али како је у рукомету све могуће, онда ме ни тај пласман на крају не чуди. Све наше утакмице биле су на гол или два разлике, и одлучене су у самом финишу. Можда смо могли и боље, али је за мене најважније да смо се ипак приближили оним најбољим!

ГЛАС: Још док је трајало првенство неки селектори су добили отказ. Ви за своје мјесто не треба да страхујете?

ПЕТКОВИЋ: Имам уговор са руским савезом на још двије и по године, али у нашем послу је све могуће. О томе уопште не размишљам. Мени је најважније да моји играчи имају високо мишљење о раду и односу у репрезентацији те да су презадовољни атмосфером у тиму и то је за мене највећа похвала и признање. Генерално, Русија има разлога да буде и више него задовољна цјелокупним учинком и резултатом на ЕП.

ГЛАС: Да ли се од Вас очекује да на сваком наредном такмичењу остварујете боље резултате?

ПЕТКОВИЋ: Тога се не плашим јер сам зато и дошао. Већ на наредном Европском првенству циљ нам је утакмица за пето и шесто мјесто, а на оном сљедећем да се укључимо у борбу за медаље. Слично је и када су у питању свјетска првенства. Сада смо у борби за пласман у Пољску и Шведску 2023. године добили бољег из двомеча Словачка - Белгија и сматрам да, без обзира о коме се буде радило, Русија има улогу фаворита и да нам одлазак на свјетску смотру неће измаћи.

ГЛАС: У Сегедину је било доста притужби на организаторе и поштовање “ковид” протокола. Да ли сте имали сличних проблема?

ПЕТКОВИЋ: Нисмо имали таквих проблема и имали смо смјештај на врхунском нивоу. У Кошицама је све било онако како је предвиђено правилима ЕХФ, али је ипак одређених проблема било у Братислави. Наиме, домаћин је тражио да будим играче како би обавили тестирање, али им то нисам дозволио. Тражио сам да се они прилагоде нашим активностима и нашем распореду и на крају су ми изашли у сусрет.

ГЛАС: Били сте присталица идеје да ЕП буде пролонгирано за неки други термин?

ПЕТКОВИЋ: Био сам поборник идеје да све буде помјерено за јун. Вјерујем да би се пандемија већ утишала, било би много више публике и све заједно био би то много већи спектакл. На крају, ЕХФ је истрајао због спонзора и телевизије, што је и логично, јер сада новац све диктира, савези су то подржали и завршило је како је завршило.

ГЛАС: Финале је ријешено седмерцем након истека времена. Да ли је титула Шведске заслужена?

ПЕТКОВИЋ: Искрено, очекивао сам Данску на трону, мада је и златна медаља Швеђана заиста заслужена. Са друге стране, опет се показало да у Европи тренутно има пет или шест селекција које ће се равноправно борити за медаље. Уосталом, видјели сте да је и у полуфиналу и у финалу одлучивала једна лопта! Баш као што се то нама десило у сусрету са Шпанијом. Да смо реализовали тај седмерац по истеку времена били бисмо много боље пласирани, а ко зна можда се борили за медаљу. Генерално, сама завршница шампионата, оба полуфинала и финале у потпуности су испунила сва очекивања. Што се нас тиче, вјерујем да ће у будућности та једна лопта знати да оде и на нашу страну, мада смо свјесни да ту једну лопту требамо да зарадимо и на терену заслужимо.

ГЛАС: На овом Европском првенству су заиграле све репрезентације земаља бивше Југославије. Како оцјењујете њихов наступ?

ПЕТКОВИЋ: Реално, Словенци су разочарали. Ако говоримо о Хрватима, они су промијенили доста играча тако да не знам да ли су на ЕП отишли са најбољим саставом јер ми се чини ми да су са бољим завршили. Зашто није било Игора Карачића, Марина Шеге и још неких играча питање је за селектора Хрвоју Хорвата, а јасно је и да Хрватска без Домагоја Дувњака није иста екипа као са њим на паркету. Са друге стране, БиХ је имала тешку групу, доста проблема са короном и нису се обрукали. Највећи проблем за њих је што јавност стално тражи резултат. Мислим да највише шанси да крену према врху имају ако направе праве помаке у савезу. Лично, нисам разочаран оним што су показали.

Тајм-аут на српском

ГЛАС: Током тајм-аута савјетовали сте играче на српском језику. Откуд то?

ПЕТКОВИЋ: Трудио сам се испочетка да им неке ствари кажем на руском, али када морате да брзо мислите и говорите, а све то у само једном минуту, онда је то било преспоро. Тешко је мислити на једном, а говорити на другом језику и у тих 60-ак секунди бити конкретан. Са клупе, у току игре, дајем им савјете на руском, а на тајм-ауту ипак користим српски. Уосталом, сами играчи су на крају тражили да то буде баш српски језик, јер га њих неколико говори перфектно, а остали разумију без већих проблема.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана