Велико признање за легенду југословенске и српске кошарке, Бодирога предсједник Евролиге

ГС
Foto: Euroleague Basketball

Легендарни југословенски и српски кошаркаш Дејан Бодирога званично је именован за предсједника Евролиге.

Легендарни кошаркаш који је у богатој каријери три пута освајао Евролигу ће уједно обављати и функцију директора, а оно што се знало и раније Ђорди Бертомеу се повукао послије 22 године. Већ дуго времена се писало да ће Бодирога бити именован на ове позиције, а сада је то постало и званично.

Бодирога је након играчке каријере био генерални менаџер Виртуса из Роме, а око четири године је био потпредсједник Кошаркашког савеза Србије, а затим и предсједник такмичарске комисије ФИБА Европа, преносе Независне.

"Улазимо у нову еру Евролиге. У последњих двадесет година елитно европско кошаркашко такмичење постало је сила у глобалном спорту. Желео бих да се захвалим Ђордију Бертомеуу и његовом тиму на визији и вредном раду, а ја се радујем томе да наставим да ширим утицај Евролиге и Еврокупа", рекао је Бодирога.

Евролига је објавила промjене у свом руководству, са новим председником и новим извршним директором које су именовали њени акционари.

"Бодирога доноси своје дубоко знање и искуство у своју нову улогу и фокусираће се на повећање квалитета такмичења за клубове, играче, навијаче, партнере и све заинтересоване стране. Његова широка међународна мрежа пружа основу за нову стратегију фокусирану на побољшање институционалних односа ЕБ-а у оквиру глобалне кошаркашке заједнице, укључујући Удружење играча Евролиге, Одбор главних тренера Евролиге, Унију кошаркашких званичника Евролиге, ФИБА, домаће лиге и друге кошаркаше - сродне институције", наводи се у саопштењу Евролиге.

Бодирога је по завршетку играчке каријере био потпредсjедник Кошаркашког савеза Србије од 2011. до 2015. године, а потом и предсjедник Комисије за такмичење ФИБА Европе.

"Улазимо у нову еру Евролиге. Протеклих 20 година је прво европско кошаркашко такмичење постало моћно у глобалном спорту. Желео бих да се захвалим Бертомеу и његовом тиму на њиховој визији и напорном раду и радујем се наставку изградње и ширења утицаја Евролиге и Еврокупа", рекао је Бодирога, преноси званични сајт Евролиге. Маршал Гликман, генерални директор "Г2 стратеџика" и дугогодишњи саветник кошаркашке Евролиге, именован је за вршиоца дужности генералног директора Евролиге, директора његових повезаних компанија и специјалног саветника за некретнине Евролиге.

Поред тога, он ће имати мjесто у одбору "Еуролига вентурес", заједничког предузећа лиге са ИМГ Медиа.

У саопштењу се додаје да ће Гликман имати прелазну улогу и помоћи ће акционарима Евролиге у регрутовању сталног извршног директора. "Гликман ће се фокусирати на пословну страну, блиско сарађујуц´и са ИМГ-ом на оптимизацији вредности лиге и колективне комерцијалне имовине клубова, проширењу базе обожавалаца, интеграцији европске кошарке у популарну културу широм света и, на крају, ширењу у кључним тржиштима.

Гликман и Бодирога ће преузети функцију генералног директора Жордија Бертомеуа, који је ту улогу обављао 22 године", истиче се у саопштењу Евролиге.

Бодирога (49) је у каријери играо за Пролетер, Задар, Трст, Олимпију Милано, Реал, Панатинаикос, Барселону и Виртус из Рима.

Он је 2002. проглашен за кошаркаша године у Европи, а три пута је освајао Евролигу (2000, 2002. и 2003. године). Са репрезентацијом Југославије освојио је Светско првенство 1998. и 2002. године, као и сребро на ОИ у 1996. Са селекцијом Југославије освојио је три златне медаље на ЕП, као и једну бронзу.

Додик честитао Бодироги и пожелио му пуно успјеха у раду

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик честитао је бившем српском кошаркашу Дејану Бодироги именовање на позицију предсједника Евролиге.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана