Великан остао без лиценце за Бундеслигу

ГС
Foto: Илустрација

Један од најтрофејнијих аустријских фудбалских клубова бечка "Аустрија" није добила лиценцу за идућу првенствену сезону Бундеслиге.

Фудбалска Бундеслига није дала лиценцу Аустрији Беч, како је наведено, због финансијских и правних разлога.

На одлуку прве инстанце клуб може да се жали, али би, ако жалба буде успјешна била кажњена са одузимањем четири бода у наредној сезони и казном од 20.000 евра због неиспуњавање услова у предвиђеном року.

Изузев Аустрије Беч свих осталих 11 прволигаша добило је лиценцу за такмичење за идућу сезону, а то важи и за Austria Lustenau, FAC Беч i GAK из Граца, који имају шансе да уђу у Бундеслигу.

Управа бечке Аустрије увјерена је да ће успјети да преокрене ситуацију, и Бундеслиги преда додатна документа.

Уласком инвеститорске групације око Јиргена Вернера клуб сматра да се иде у правцу економске стабилизације клуба.

Предсједник Аустрије Беч Герхард Криш каже да је разумно да, због јединственог случаја, да је једна група инвеститора одлучила да финансира клуб, Бундеслига захтјева даљу документацију.

Клуб има осам дана да приложи нове документе и уложи жалбу Жалбеном вијећу Бундеслиге, које мора да донесе одлуку до најкасније 27.априла.

Уколико ни тада Бундеслига не одобри лиценцу клуб може још да се жали Сталном неутралном арбитражном трибуналу лиге.

Међутим онда више клуб не може да подноси нови доказни материјал.

У сваком случају коначна одлука о судбини Аустрије Беч мораће да буде донијета до 31.маја, како то налажу правила УЕФА.

Иначе Аустрија Беч је потврдила да је уговор о спонзорству Газпрома и даље важећи, али да је Бундеслиги предат план ликвидности са и без пара руског спонзора.

Истовремено клуб наводи да ради на раскидању уговора са Газпромом, али тај уговор предвиђа спонзорство од више милиона евра, што је новац који је потребан клубу.

Уколико Аустрија Беч не би добила лиценцу за наредну сезону у Бундеслиги изостао би бечки дерби, који је сваки пут најважнији спортски окршај у лиги коју већ годинама доминира Ред Бул Салзбург.

Тешка ситуација је и код друголигаша FC Вакер из Инсбрука, који има дугове према стадиону, за смјештај играча, кетеринг, обезбјеђење, али и на основу неисплаћених плата играчима.

Такође, лиценцу није добио друголигаш Санкт Пелтен којем истичу спонзорски уговори, јавља Б92.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана