Велика промјена: UFC мијења контроверзно правило

GS
Foto: X.com

Дозвољени и недозвољени ударци кољенима су често тема полемика у UFC-у, најјачој свјетској MMA организацији, а сада је дошло до промјене тог правила.

У склопу "“Уједињених правила MMA” наводи се да борац не смије противника ударити ниједним дијелом ноге, када се противник налази на земљи, а то се дефинише кад, противник има барем један дио тијела спуштен на под, док је други борац на ногама.

У пракси, ако борац у клинчу или током хрвања жели избјећи ударање ногом у главу, може само спустити шаку на под. Многи се користе овим триком, а евентуално кршење доводи до пораза.

Много се претходних година говорило о промјени овог правила, а за примјер се користила организација "ОНЕ Championship", гд‌је ово правило не важи и кољена у партеру су убојито оружје многих бораца.

УФЦ евидентно ради на ревизији правила, а према ријечима коментаторке елитне промоције Лоре Сенко, од 1. октобра на снагу ступа ново правило, које налаже да неће бити довољно само да се шаке нађу на поду како би се борац сматрао "приземљеним".

Ова промјена ће утјецати на стратегије хрвања и врло је могуће да нећемо толико често гледати експлозивније нападе ове врсте јер ће се борци више плашити контраудараца кољеном.

Веома брзо је дошла и званична потврда, а правило ће ступити 1. новембра, те с њим долази до још једне промјене.

Недозвољени ударци лактовима, тзв. "12-6 лактови", односно ударци лактом под правим углом ће такођер бити дозвољени.

Ради се о још једном контроверзном правилу или, прецизније речено, његовој тешкој и дискутабилној примјени, преноси Аваз.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана