Велика борба, два продужетка и побједа Њемачке над Литванијом

ГС
Foto: ФИБА

Кошаркаши Њемачке савладали су Литванију, послије два продужетка, резултатом 109:107 у мечу трећег кола Групе Б на Европском првенству.

Сјајан меч двије пуцачки расположене екипе. Нијемци ношени громосним навијањем публике у Келну дуго су водили, Литванци успијевају да се изборе за два продужетка. Ипак, Њемачка је имала више снаге и концентрације у самом финишу и стигла је до тријумфа. Њемачка је тако забиљежила трећу побједу, а Литванци трећи пораз на Евробаскету.

Велика борба од самог старта меча. У игри кош за кош екипе су се смјењивале у предности да би први период завршен неријешеним резултатом 19:19. Наставак је донио нешто бољу игру Нијемаца.

Другу четвртину домаћини отварају серијом 6:0, а предност нису испустили до краја периода. У једном моменту имали су и плус осам - 41:33. Литванци успијевају да до одласка на одмор смање разлику на минус пет - 46:41.

Мини серијом од 4:0 Литванци отварају трећу четвртину. Нијемци су имали спреман одговор успјели су да поново да поведу и увећају разлику на плус девет поена - 55:46. Литванци се нису предавала, новим налетом успијевају да приђу на поен разлике, четири минута прије краја периода.

Немци користе грешке ривала и поново одлазе на плус пет - 61:56. Међутим, ривал појачава и минут пре краја периода резултат је био изједначен - 63:63, ипак Њемачка у посљедњу четвртину улази са поеном предности.

На почетку посљедњег периода Литванци прелазе у вођство. Услиједила је резултатска клацкалица. Ипак, Нијемци на истеку четвртог минута поново имају плус од четири поена - 76:72. Домаћин потом није искористио прилику да се још више одлијепи. Литванци то кажњавају и у посљедњих пет минута игре ушли су са поеном заостатка.

Настављена је велика борба, и Њемачка поново долази до плуса од пет поена. Потом домаћин успијева да задржи предност. Два минута прије краја имали су седам разлике 89:82.

Четрдесет секунди прије краја Литванци прилазе на два поена заостатка. Нијемци промашују, у наредном нападу гости стижу до изједначења - 89:89. Нијемци нису искористили посљедњи напад у коме су имали седам секунди да стигну до побједе. Први продужетак.

Литванци долазе до предности од четири поена. Нијемци одговарају и у посљедњи минут ушло се при минималном вођству Литванаца - 94:93. Потом су гости отишли на плус три. Шрудер у продору погађа уз фалул, искористио је додатно слободно бацање за ново изједначење --96:96, тридесет секунди пре краја.

Литванија не користи напад, остало је још шест секунди за Нијемце и они нису искористили своју шансу. Услиједио је други продужетак.

У другом екстра периоду Нијемци боље почињу, отварају га са 5:0 серијом, за један минут. Литванци некако успијевау да приђу на минус један 103:102. Настављена је грчевита борба. Нијемци тројкама одржавају предност, Литванци узвраћају сигурном игром под обручима. У посљедњем минуту Нијемци су водили са 109:107. Домаћин није искористио напад. Литванци су имали своју шансу, прво су промашили шут за нови продужетак, а потом и шут за три и побједу.

На крају побједа Њемачке 109:107.

Најефикаснији у тиму Њемачке био је Вагнер са 32 поена, пратио га је Шредер са 25, док је Ло убацио 21. Код Литванаца, Валанчијунас 34 поена уз 14 скокова, Григонис је додао 17, а Сабонис 13.

У четвртом колу у уторак Њемачка игра против Словеније, док се Литванци састају са Мађарском.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана