Вања Грбић: Спорт дјеци треба бити задовољство; Резултат није једини циљ

ГС
Foto: Агенције

Учесници талент кампа на Јахорини, имали су прилику да се друже и да чују многобројне савјете Владимира Вање Грбића, једног од најбољих српских одбојкаша свих времена.

О томе да ли је битнији дар или рад, упорност или срећа и колико је потребно одрицања за шампионски успјех Грбић каже да је једно ићи ка врху, а друго је на врху опстати.

- У тренутку када помислите "лако ћу ја то", "могу ја то", "бољи сам од других" је заправо моменат када сами себи ставите омчу око врата. Да ријешимо неодоумицу, рад у успјеху учествује стотину одсто, а таленат је само способност да неки посао одрадите брже и једноставније - јасан је Грбић, који је гостовао у Јутарњем програму РТРС.

Када је у питању препознавање талента код малишана у најмлађим узрастима у комбиновању са радом и тренинзима, Грбић наводи да у одређеној фази основног образовања једноставно постоји период који је предодређен за даљи успјех талентоване и надарене дјеце, што је, како наводи, у неколико разговора потврдио и одређен број психолога који раде са дјецом.

- Семантика, психологија и емоција су величине, колико год да нису физички мјерљиве. Оне се и најдуже развијају и највећа су непознаница. Зато се у дјечијем одрастању и њиховом физиолошком развоју мора обратити пажња да све оно што радите са дјецом буде усмјерено у циљу њиховог добра, а не резултата јер уколико их вежете само са резултат, оног момента када дијете исти не оствари, оно се разочара. Њима треба бити задовољство да расту кроз физичку активност кроз спорт или било чиме другим да се баве. У томе је суштина - појаснио је прослављени српски одбојкаш.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана