Управни одбор Рукометног савеза Републике Српске донио двије одлуке: ЕХФ рјешава проблем

Г.С.
Управни одбор Рукометног савеза Републике Српске донио двије одлуке: ЕХФ рјешава проблем

БАЊАЛУКА - Управни одбор Рукометног савеза Републике Српске донио је на својој сједници двије одлуке које треба да ријеше ситуацију у бези са бројем клубова у првенству БиХ наредне сезоне, као и број клубова који треба да напусте елиту у овој завршеној сезони 2022/23..

Наиме, Управни одбор Рукометног савеза Републике Српске је наложио садашњем предсједнику РС БиХ Владимиру Бранковићу да поступи по питању нелегално донесених одлука Управног одбора Бих од 3. августа 2022. године. Бранковић, који тренутно обавља улогу предсједника РС БиХ, је према налогу Рукометног савеза Републике Српске дужан да се позове на Закон о Удружењима и Фондацијама БиХ и то на члан 32, став 2. и да стави ван снаге одлуку по којој пет клубова испада из такмичења. У члану 32. став 2 наиме стоји:

- У случају када је дошло до промјене чињеница које се уписују у регистар, регистровано удружење или фондација не може предузимати било какве радње у правном промету прије доношења рјешења, односно уписа у регистар чињеница које се односе на промјену уписа.

То практично значи да чланови Управног одбора РС БиХ нису могли да донесу одлуку јер на тај датум званично нису били преузели функције у савезу. Они су званично уписани тек 24. августа па се њихове одлуке не могу сматрати валиднима, а савез Српске је доставио све материјале. У случају да одлука предсједника савеза БиХ Владимира Бранковића буде оспорена од стране Управног одбора РС БиХ, Рукометни савез Српске тражи да се покрене поступак пред надлежним судом.

Такође Управни одбор Рукометног савеза Републике Српске донио је и другу одлуку којом тражи да се Владимир Бранковић, као предсједник РС БиХ, писменим путем обрати Европској рукометној федерацији и информише их о тренутним дешавањима у Рукометном савезу БиХ, незаконитим промјенама система такмичења, нормативних аката савеза те од њих тражи да посредује у рјешавању проблема унутар РС БиХ и враћања такмичења у оквира нормираних прописа. Савез Српске тражи да Бранковић обавијести чланове о исходу разговора са ЕХФ-ом.

Клубови се изјашњавају

Управни одбор је такође затражио од клубова да потврде своје учешће у наредној сезони Прве и других лига Републике Српске да би на основу тога могао да има јасну слику о броју клубова који желе да играју у такмичарској сезони 20223/24.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана