"Уна је живот, стоп нуклеарном отпаду" - Снажна порука са старта посљедње етапе трке "Београд - Бањалука"

Д.Д.
"Уна је живот, стоп нуклеарном отпаду" - Снажна порука са старта посљедње етапе трке "Београд - Бањалука"

Старт посљедње етапе трке "Београд - Бањалука" из Новог Града протекао је у знаку борбе становништва ове регије против изградње центра за одлагања нуклеарног отпада Трговска гора у сусједној Хрватској, тик поред лијеве обале Уне.

Грађани Новог Града направили су перформанс којим су послали јаку поруку  да им је ово огроман проблем и да неће тако лако одустати. Натписом "Хелп" што у преводу са енглеског значи помоћ упутили су апел свим релевантним институцијама и организацијама како домаћим, тако и страним.

- Уна је живот, не само за Нови Град, већ за читаву Крајину. Овдје се не брани само Уна, овдје се брани историја, садашњост и будућност. Овдје се брани живот! Грађани Новог Града и Крајине живе 23 године под пријетњом од радиоактивног отпада, а баш ових дана, када обиљежавамо страдања невиних на овим просторима, долазе нам информације да Хрватска не одустаје од свог злокобног наум

Не одустаје од наума, да у граничном подручју гради нуклеарни објекат у који намјерава, како кажу “збрине” радиоактивне отпаде из нуклеарне електране Кршко и друге опасне отпаде који су настајали на територији читаве Хрватске. Ми се сада налазимо на 2.350 метара од улаза у касарну Черкезовац. Па и Доња Градина крај које пролазите је на мање 50 километара ваздушне линије. Важно је рећи, да нико, никад, нигдје, није на овакав начин… нико, никад, нигдје није био овако истрајан у намјери да смјести свој отпад у туђе двориште, али нигдје на свијету ни нема овакве Крајине.

Са свим својим манама и врлинама, једно је сигурно, борићемо се и изборити против намјере оних, који вриједност свега виде у новцу, против оних којима животи нас ништа не значи, против оних од којих ћемо одбранити право на живот, нас тако и генерација које још нису ни рођене - навели су из организације "Грин тим".

Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача подржао је став суграђана и нагласио да је бициклистичка трка "Београд - Бањалука" идеална прилика да се пошаље снажна порука у свијет.

- Нама Уна значи живот, а бициклизам је одличан спорт за промовисање здравих животних навика. Надам се да ће наш апел снажно одјекнути и да ћемо зауставити намјере оних који су одлучни да нам велику опасност доведу на кућни праг - рекао је Дрљача.

Ову акцију апсолутно су подржали и начелник Костајнице Никола Јањетовић и његов колега из Козарске Дубице Раденко Рељић.
Да подсјетимо, данас је посљедњи дан 17. издања најјаче трке у региону, а долазак бициклиста на аутодром у Залужани очекује се нешто прије 15 часова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана