Умичевић: Нерегуларна и нова сезона у рукометној лиги БиХ

Г.С.
Умичевић: Нерегуларна и нова сезона у рукометној лиги БиХ

БАЊАЛУКА - Маринко   Умичевић,  предсједник   Рукометног   савеза   Републике   Српске навео је у саопштењу да је прошла, као и тренутна сезона у рукометном првенству БиХ нерегуларна.

Умичевић наводи да још није добио одговор који је тражио од Управног одбора Рукометног савеза БиХ око окончања прошле и старта нове сезоне.

- Рукометни савез Републике Српске као један од оснивача РС БиХ   мора   имати   написмено   информације   на   основу   чега,   којих нормативних аката је окончана претходна и почела нова такмичарска сезона. Представници   Рукометног   савеза   Републике   Српске   који   се   налазе   у Управном   одбору   РС   БиХ   нису   испоштвали   одлуку   Скупштине   као   и Управног одбора иако су за њу гласали на нашим сједницама. И даље истичем да није валидна одлука УО РС БиХ од 3. августа 2022. године на којој је одлучено да пет клубова испадне из сезоне 2022/23. и да је она противзаконита. У то вријеме садашњи сазив чланова Управног одбора РС БиХ није био легитиман и самим тиме није ни могао донијети такву одлуку, што се најбоље види у допису којег смо добили од Минстарства  правде  БиХ   од  26.09.2023.  године   у  којем  јасно   пише  ко  су чланови УО  РС БиХ и да њихов  мандат траје четири године  и  да истиче 9.11.2022. године“.

Предсједник Рукометног савеза Републике Српске објаснио је ко је надлежан за смањење лиге.

-Желим да нагласим да није Управни одбор РС БиХ надлежан за смањење лиге,   већ   да   то   предлажу   искључиво  ентитетски  савези.   С   тога наглашавам да је прошла сезона била нерегуларна, али и да је нова сезона такође   већ нерегуларна.   Морам   истаћи   да   је   сраман   и   смијешан извјештај комисије Министарства правде БиХ који је по мени монтиран. Да су само погледали папир из „своје куће“ и видјели ко су тада били чланови УО РС БиХ све би било другачије. Лично ми је жао Искре као и других клубова који су потпуно нелегално и противзаконито испали из Премијер лиге-додао је Умичевић.

Предсједник Рукометног савеза Републике Српске истиче да је ово покушај одузимања надлежности савезу.

-  Док   сам   ја   предсједник   нећу   дозволити   никакав пренос надлежности, Видим да РС ФБиХ фактички не постоји, али да има РС Херцег-Босне и да се он поново јавља у званичним документима РС БиХ и да постоје кантони. Статут када је писан био је пун комрпомиса и иде нама на штету. Али какав је, такав је и мора да се поштује, наводи се јасно да ентитетски савези предлажу смањење лиге. Још једном позивам чланове УО РС БиХ из Републике Српске са предсједником Владимиром Бранковићем да у будуће не дозволе такве ствари, јер једноставно свако ће морати одговарати за   оно   што   ради.   Чекам   да   се   сазове   Скупштина   РС   БиХ,   али   прије одржавања сједнице позивам наше чланове да прочитају Статут и да знају ко сазива Скупштину, како се припрема и ко прави дневни ред- додао је на крају Умичевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана