Умичевић: Из лиге БиХ испадају три клуба

Дарко Драгичевић
 Умичевић: Из лиге БиХ испадају три клуба

БАЊАЛУКА – Предсједник Рукометног савеза Републике Српске Маринко Умичевић истиче да на крају сезоне у првенству БиХ испадају три тима и да мора да се поштује одлука Надзорног одбора РС БиХ.

Умичевић истиче три разлога због којих је одлука о испадању пет клубова нелегална.

-Став Рукометног савеза Републике Српске је  да се поштује Статут. Надзорни одбор  је потврдио оно што пише у Статуту о смањењу лиге. Три су кршења правила. Одлука о смањењу лиге се доноси на приједлог ентитетских савета и не могу чланови Управног одбора да донесу одлуку. Плус су они у том моменту били нелегални јер нису били уписани у Вијећу министара и нису ступили на функцију. И треће - одлука се мора донијети годину дана унапријед а они су је донијели кад је сезона већ почела – наводи Умичевић.

На захтјев Републике Српске, Надзорни одбор је поништио одлуку и оставио могућност жалбе Скупштини. Након тога огласили су се чланови из ФБиХ, каи и члан Надзорног одбора Елдар Сарајлић који тврди да није ништа договорио.

-Тек након пет дана дошло је неко безобразно писмо Елдара Сарајлића и то у трећем лицу, да није ништа рекао нити се чуо што је безобразно. Лично сам четири пута разговарао са њим. Предсједник Надзорног одбора Андреј Обрадовић га је звао пет пута, једном су причали 20 минута па је та тврдња из писма чиста лаж. Смијешно је да поједини чланови савеза нису ни знали да је Обрадовић предсједник Надзорног одбора, а он је изабран на Скупштини. Имали су рок од осам дана да се жале на одлуку и упуте допис Скупштини, али колико сам упознат нису ништа направили, тако да је одлука Надзорног одбора важећа и Херцеговина остаје у лиги БиХ. Дошао је само допис чланова Управног одбора из ФБиХ да они то не признају али тај папир је без потписа. Такве одлуке и подметање враћају нас уназад зато је нажалост рукомет на лошем гласу. Не смије се завршити првенство а да клубови на крају сезоне не знају правила за нову сезону и ко је испао. По мени је то јасно, испадају три клуба -додао је Умичевић.

Предсједник савеза наводи да је разочаран опструкцијом посебно из редова Хрвата.

-Ту су поједини људи 30 година који су учествовали у прављењу дугова прошлог сазива који није био уписан и који је направио пет милиона дуга. Савез Српске је дао нове људе а само код њих је та опструкција. Рукометни савез ФБИХ не постоји, умјесто да тражимо рјешење за порески број, они подмећу неке личне и клупске интересе. Ми због тога губимо новац јер немамо порески број. Кошаркашки савез БиХ је добио по 200 000 марака у обје конкуренције за Европско првенство иако није легално направљен и треба то напоменути састоји се од савеза Републике Српске, Херцег Босне и кантона, што није према Закону. Ми рукометаши идемо на Европско првенство и не можемо добити новац јер немамо порески број. Нису хтјели да га пребацимо у Источно Сарајево и због тога сви губимо а посебно репрезентација која је доласком новог селектора Ирфана Смајлагића направила сјајне резултате и показала да има таленат. Побиједити Словенију, Црну Гору није мала ствар има талентованих момака и треба им подршка а не свађе-

Предсједник савеза Српске истиче да за разговор и да све стране сједну и да се договоре за наредне сезоне.

-Ентитетски савези треба да сједну и да донесемо одлуку о реорганизацији и да клубови знају на чему су за наредне сезоне. Можемо да причамо о промјенама за сезону 2024/25 и о смањењу лиге или реорганизацији. Постоје приједлози да се подијеле због мањих трошкова на Исток и Запад и да се игра плеј-оф. Све то је ствар договора. Али ми ћемо свакако да тражимо и да видимо зашто улазе два тима из ФБиХ а једна из Српске. Нигдје у свијету немају двије Прве лиге. Зашто они не направе јединствену прву лигу и направе другу лигу, а не да се клуб оснује и одмах иде у Прву лигу и може да се бори за Премијер лигу- поручио је Умичевић.

Нисам задовољан радом Бранковића

Умичевић је упутио и критику новом предсједнику РС БиХ Владимиру Бранковићу.

-Нисам задовољан радом господина Владимира Бранковића који је сад предсједник РС БиХ. Као да се крије и не оглашава о овом питању, нико не зна да је преузео функцију. Он долази из савеза Републике Српске и мора да поштује наше одлуке и да преузме одговорност те јасно каже шта је став – додао је Умичевић

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана