УЕФА уводи промјене: Национални тимови би могли играти више утакмица

Avaz
Foto: Arhiva

Извршни одбор УЕФА-е у сриједу ће расправљати о смањењу квалификација за Свјетско првенство, које ће од 2026. године чинити 48 екипа, те о проширењу Лиге нација с још двије утакмице и доигравањем.

Извршни одбор УЕФА-е састаје се у сриједу у Ниону, а најважнија тема састанка и прва тачка дневног реда биће нова шема такмичења националних селекција од 2024.

Шпански Ас пише да су на столу двије врло важне реформе које ће утјецати на распоред националних селекција. Прва ће доћи у квалификацијама за Свјетско првенство, које ће од 2026. имати 48 учесника, од тога 16 европских репрезентација умјесто досадашњих 12.

Постоје двије могућности које ће Извршни одбор разматрати. Могуће је модификовање квалификационе фазе која је у неким случајевима постала врло заморна и досадна јер се пречесто сударају по квалитети неравноправних тимова.

Најизгледнија алтернативна могућност је да се креира 12 група од четири или пет репрезентација те да се првих 12 екипа директно. Остала четири мјеста попунила би се након доигравања.

То није једина опција која се разматра, али интенција је да се смањи број утакмица.


Показало се да је интерес пада за утакмице у каснијој фази квалификација, када су велике репрезентације обично већ осигурале пласман на главни турнир. Друга велика новост догодиће се у Лиги нација. Нови календар ће садржавати још двије утакмице за натјецања којем расте популарност.

Умјесто да се првопласиране репрезентације изравно квалифицирају на Фајнал Фору, као што је тренутачно случај, након групне фазе играло би се доигравање. Побједници у доигравања избориће право наступа на Фајнл Фору. Окршаји најбољих репрезентација најатрактивнији су за публику и тога је УЕФА више него свјесна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана