УЕФА и Европол у борби за заштиту интегритета спорта

Srna
Foto: архива

ХАГ - Европска фудбалска асоцијација /УЕФА/ и Европол удружили су снаге како би пронашли начине за борбу против корупције и намјештања утакмица.

Представници безбједносних агенција, правосудних власти и националних спортских асоцијација из 49 држава учествовали су данас у великом броју на заједничкој конференцији у Хагу, гдје су дискутовали о плановима за заштиту интегритета спорта.

"Организовани криминал веома брзо увиђа да је велики број фудбалских клубова суочен са финансијским губицима због пандемије ковид 19. Када је у питању губитак новца, играчи, тренери, судије, чак и сам клуб је угроженији због машинерије намјештања утакмица", рекао је данас директор Европског центра за борбу против финансијског и економског криминала /ЕФЕКЦ/.

Уефини резултати истраживања показали су да је пандемија ковида 19 у протекле двије сезоне нанијела губитке европским клубовима од око седам милијарди евра, углавном због празних трибина и пада прихода од трансфера играча.

Стручњаци из ЕФЕКЦ-а раде са безбједносним агенцијама широм ЕУ и истражују повезаност утакмица вишег профила и осумњичених.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана