У тиму Србије селектор је звијезда: Стојковић би у полуфинале

ГС
У тиму Србије селектор је звијезда: Стојковић би у полуфинале

Уочи Свjетског фудбалског првенства у Катару, њемачка спортско-информативна агенција СИД доноси серију текстова у којима представља учеснике такмичења.

Ово је прича о репрезентацији Србије.

Громогласан смех орио се из конференцијске сале у хотелу у Лисабону у којем је фудбалска репрезентација Србије одсјела уочи одлучујуће утакмице квалификација за Свјетско првенство. 

Играчи су у добром расположењу ушли у аутобус који их је одвезао на "Стадион светлости", гдје су побједом од 2:1 у мечу против Кристијана Роналда и његове екипе освојили директну карту за финални турнир у Катару.

Дан послије утакмице, селектор Драган Стојковић испричао је новинарима шта је био разлог за смијех. Он, каже, није од оних тренера који полажу само на дисциплину. Своје играче је прво подсјетио на пословицу: "Шта можеш данас, не остављај за сутра".

Онда је рекао још да жели да види добра додавања. "Та лопта мора да иде пас, пас, пас... Па онда, кад немате где, онда вратите Рајковићу. А онда, реко', Рајковић узме па почне да залама једног, другог, итд. - и тако може и у болницу да ме отера." У том тренутку играчи су експлодирали од смеха.

Голман Србије Предраг Рајковић је, наиме, мјесец дана раније у утакмици против Азербејџана (3:1) покушао да изводи такве финте, па је скривио гол. 

У сваком случају, тактика "опуштања" играча пред најважнији меч квалификација је успјела. Србија није одложила за сутра да се квалификује на Свјетско првенство, а Португалију је послала у плеј-оф.

Стојковићева филозофија

Стојковића зову "Пикси", по лику из цртаног филма. Био је звјезда репрезентације Југославије која се 1990. пласирала у четвртфинале Светског првенства, као и Европског првенства 2000. године. 

Сада је поново звезда - али као селектор. Као светионик наде који би коначно требало да извуче Србију из групне фазе на Свјетском првенству.

Када је у марту 2021. преузео "орлове", они су управо били пропустили Европско првенство. 

Својим играчима улио је ново самопоуздање - и изазвао их. Његов јасан циљ је био прво мјесто у групи, испред Португалије. 

"Осећамо се добро. Сви једва чекају да се придруже репрезентацији", рекао је "италијански легионар" Сергеј Милинковић-Савић.

Стојковић се ослања на снагу својих играча и каже: "Моја филозофија је нападачки фудбал, поготово када имам играче потребног профила."

И то функционише: Србија храбро гура напред, ствара шансе и прилично је ефикасна, што је показало и осам голова у квалификацијама против два најјача противника у групи, Португалије и Ирске. 

Било је и 13 голова у шест утакмица у Лиги нација против Шведске, Норвешке и Словеније.

Може ли да се прође групна фаза?

Плејмејкер и капитен Душан Тадић, као и нападачи Александар Митровић и Душан Влаховић гарант су тог нападачког фудбала, а снагу у офанзиви показује и играч везног реда Милинковић-Савић.

Србија до сада није успјела да прође даље од групне фазе на Мундијалима 2006, 2010. и 2018. Овога пута противници су јој рекордни свјетски прваци Бразил, као и Швајцарска и Камерун. 

Драган Стојковић помиње чак и полуфинале. Томе се до сада још нико није насмејао.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана