У Паризу отварање Параолимпијских игара, организатори најавили спектакл

Танјуг
У Паризу отварање Параолимпијских игара, организатори најавили спектакл

ПАРИЗ - Параолимпијске игре у Паризу биће свечано отворене вечерас у 20 часова спектакуларним програмом и парадом учесница од Шанзелизеа до Трга Конкорд.

Умjетнички директор Томас Жоли, који је такође водио церемонију отварања Олимпијских игара, рекао је да ће догађај "приказати параолимпијске спортисте и вриједности које они оличавају" и обећао "наступе који никад раније нису виђени".

Организатори су саопштили да је за Параолимпијске игре у Паризу продато више од два милиона улазница. Такмичења почињу у четвртак уручењем првих медаља у теквондоу, стоном тенису и бициклизму. Спортисти су груписани према степену инвалидитета како би се обезбиједио што је могуће равноправнији третман. Само два спорта на програму, голбол и боћање, немају олимпијски еквивалент.

Предсједник Међународног параолимпијског комитета Ендрју Парсонс рекао је да ће велика гужва која се очекује у Паризу много значити спортистима, од којих су се многи на Параолимпијским играма у Токију прије три године такмичили пред празним трибинама због пандемије COVID-19.

"Пошто је наша амбиција да будемо запажени и схваћени као најтрансформативнији спортски догађај на планети, важно је имати ову атмосферу", рекао је Парсонс за Асошијетед прес уочи церемоније отварања.

На Параолимпијским играма ће учествовати више од четири хиљаде такмичара у 22 спорта. Србију ће представљати 23 такмичара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана