У Катару саграђен први свјетски преносиви стадион VIDEO

ртрс
Foto: Fenwick Iribarren Architects

Неки мечеви на овогодишњем свjетском првенству у Катару биће одиграни на специјално дизајнираном стадиону који може да буде демонтиран и поново монтиран, кад год то буде потребно. Катар- први свјетски преносиви стадион

Стадион, који је дизајниран у Шпанији, углавном је направљен од одбачених бродских контејнера. Назван је 974 према позивном броју за Катар и управо толико контејнера је кориштено у његовој конструкцији.

Марк Фенвик, један од партнера у компанији “Фенвик Ирибарен архитекти”, која је дизајнирала овај стадион, каже да није заиста неопходно да Катар има и овај осми стадион након Свјетског првенства, па су одлучили да преузмему врло радикалну стратегију.

Тако смо дизајнирали стадион, који нема само могућност демонтаже, него и транспорта и поновне монтаже у другој земљи, било да се ради о монтажи комплетног стадиона или различитих дијелова, који могу да буду постављени као грађевине за различите врсте спортова - истакао је Фенвик.

Капацитет стадиона је 40.000 гледалаца и ово је први стадион ове врсте у свјетској историји фудбала, а Фенвик сматра да ће се користити и за нека будућа свјетска првенства.

Ипак, у Катару су одлучили да стадион донирају некој од неразвијених земаља која жели да га користи.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана