У јуну такмичење посвећено спортској легенди Дмитру Марчети

Срна
У јуну такмичење посвећено спортској легенди Дмитру Марчети

ДРВАР - У Дрвару ће почетком јуна бити организовано спортско такмичење за средњошколце које ће понијети име легендарног тренера и атлетичара Дмитра Марчете.

Организатор овог спортског догађаја је Фудбалски клуб "Борац" из Дрвара, а средњошколци ће се, између осталог, такмичити и у бацању диска и кугле - атлетским дисциплинама у којима је Марчета постизао значајне спортске успјехе.

Дмитар Марчета је име родног Дрвара пронио широм свијета, а у знак захвалности општина му је постхумно додијелила признање.

Марчета је рођен 1952. године у српском селу Прекаја надомак Дрвара.

Прославила га је дисциплина бацање диска у којој је био дугогодишњи државни рекордер, док га његов пулен Драган Перић није замијенио на тој позицији.

Паралелно је бацао и куглу и у тој дисциплини имао значајније спортске успјехе. Био је седми на Универзијади 1977. године и вишеструки првак државе.

За репрезентацију Југославије наступио је 28 пута, а након активне спортске каријере остао је у спорту кроз улогу тренера у атлетици и кошарци.

Већ на почетку сарадње са легендарним српским атлетичарем Драганом Перићем остварује велики тренерски успјех освајањем сребрне медаље на Европском дворанском првенству 1994. године, а годину дана касније и прву свјетску атлетску медаљу на такмичењу у Барселони.

Кћерка спортске легенде Милица Марчета прича за Срну да је њен отац као дјечак волио да одмјерава снагу са младићима у родној Прекаји у народној игри бацање камена са рамена и да му се тако родиља љубав према бацачким дисциплинама у атлетици у којима је касније остварио велике резултате.

"Изнад свега је волио свој завичај, Дрвар и патио је за родном грудом", каже Милица Марчета.

Према њеним ријечима, шетња Кошутњаком била је Дмитров мир, те је свуда и у свему тражио своју Крајину, иако је бескрајно волио и Београд.

"жЦрвена звездаж је била очева велика љубав. Ту је тренирао, радио и провео свој радни вијек. Био је бескрајно вјеран вољеном клубу", каже Милица.

Она прича да се њен отац дивио младим и успјешним спортистима и био поносан на њихове успјехе.

Легендарни тренер и атлетичар преминуо је прошле године у Београду у 70. години.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана